Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

A PÉCSI GÖRÖG ÖNKORMÁNYZAT

A pécsi Görög Önkormányzat
Történelmi múlt

A görögök Magyarországon akár most, akár az elmúlt évszázadokban, kis létszámú közösséget alkottak. Egyes korszakokban számukat mindössze 4-10 ezer főre becsülték. Gazdasági jelenlétük, közéleti és kulturális súlyuk azonban mindig érezhető, jelentős volt. Vonatkozik ez a régi görög diaszpórára éppúgy, mint a jelenlegire, bár idejövetelük és letelepedésük okai eltérőek.
Magyarországon nagyobb számban megjelenő görög kisebbség történelmi gyökerei a törökök balkáni hódításaihoz nyúlnak vissza. Amikor 1453-ban a törökök elfoglalták Konstantinápolyi, már tartott a Balkánról menekülők áramlása észak és nyugat felé. Ez Magyarországot se kerülte el. Magyarország három részre szakadása (1526) után, a XVI. század közepétől főképpen Erdélyben jelentek meg a görög menekültek és kereskedők.

A török kiűzése után a görög kereskedők az egész országot behálózták, a XVII. század végére szerepük az ország gazdaságában is jelentőssé vált. Ez az időszak a makedónjai városok kereskedelmi felvirágzásával esett egybe, ami azért fontos, mivel a magyarországi görög kereskedők többsége Makedóniából származott.

A második és harmadik menekülthullám az 1699-es karlócai és az 1718-as pozsareváci békeszerződés után érkezett Magyarországra, illetve 1769-ben, amikor Moszhopolisz és környékének elpusztítása után, a török Ali pasa nagyon sok görögöt űzött el hazájából.

A görögök beilleszkedését tovább segítette II. József türelmi rendelete, amely számukra - ha bizonyos korlátozásokkal is - saját ortodox templomok építését engedélyezte. Korábban a birodalom törvényei szerint a görögök templomokat nem építhettek.

A történelmi Magyar ország területén több mint harminc görög ortodox templom épült, és körülbelül ugyanannyi görög nyelvű iskola működött. A legnevezetesebb görögkeleti templomok Békésen (1789), Pesten (1801), Dunaföldváron (1788), Egerben (1792), Gyöngyösön (1809), Győrött (1727-ben szerb hittestvéreikkel közösen), Hódmezővásárhelyen (1786), Karcagon (1798), Kecskeméten (1824), Miskolcon (1806), Szentesen (1786), Tokajban (1790) és Vácott (1793) épültek.

Görögök az ország csaknem minden részében szétszórtan éltek, de közös gazdasági érdekeik, valamint egyházi és szellemi-kulturális érdeklődésük összekapcsolták őket. A még török uralom alatt lévő óhazájukkal nemcsak rokonaik révén tartottak eleven kapcsolatot, hanem a nemzeti felszabadító mozgalomnak anyagi segítséget is nyújtottak. Erre utal az is, hogy Rigasz Fereosz, az újgörög felvilágosodás úttörője, a nemzeti forradalom előfutára és vértanúja hosszabb időt töltött Pesten, mielőtt a törökök Belgrádban 1798-ban elfogták, és kíméletlenül leszámoltak vele.

Amikor a mai görög kisebbség története a XX. század második felében elkezdődött, elődeik már teljes egészében beolvadtak, családjaik eredetéről már csak a vallásból, származásuk homályos emlékeiből értesülhettek.

A II. világháború után 1946-1949-ig Görögországban polgárháború robbant ki, mley a baloldali erők veresége után kb, 100ezer ember kényszerült elhagyni hazáját, akik az akkori szocialista országokban telepedtek le. Magyarországra kb. 8ezer fő érkezett, melynek jelentős része gyerekek és sebesültek voltak.

Jelenleg kb. 4500 főre tehető a Magyarországon élők létszáma, melynek döntő többsége Budapesten él.

Pécsi Görög Önkormányzat

A rendszerváltás után a Magyar Országgyűlés által 1993. július 7-én elfogadott nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény újabb lehetőséget ad a magyarországi görögségnek ahhoz, hogy fennmaradjon, megőrizze nemzeti tudatát, hagyományait.

1994 decemberében Miskolcon, 1995 januárjában Budapesten a helyi görög kisebbségi önkormányzatok megválasztására került sor, majd március 4-én a görög önkormányzati képviselők és elektorok megválasztották a Görög Országos Önkormányzatot. 1995-ben az őszi választásokon újabb helyi önkormányzatok alakultak Szegeden, Sopronban, Budaörsön és a főváros IX. kerületében.
A Pécsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat 1998-ban kezdte el működését. Fő célja a pécsi és a baranyai görög közösség összetartása, a görög nyelv és kultúra ápolása. 1998-tól a Pécsi Görög Önkormányzat vezetője haláláig Mandzurakisz Vaszilisz volt, 2006-tól pedig a jelenlegi elnök, Georgiou Grigorisz. Nagyon fontosnak tartjuk a görög nyelv oktatását, mely már 6 éve folyamatosan működik heti 2 alkalommal. A Pécsi Görög Önkormányzat minden hónap 3. péntekén Görög Táncházat tart, mely nagyon közkedvelt a pécsiek körében.

A népszámlálási adatok szerint Baranya megyében 174 görög él.

Pécs, 2014.08.01.


Georgiou Grigorisz
elnök« vissza

TANÁCSOK RENDKÍVÜLI IDŐJÁRÁS ESETÉN

Ajánlott magatartási és közlekedési tanácsok téli időjárás esetére.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Pécsi Csokoládé Karnevál

Pécsi Csokoládé Karnevál

Az esemény igazi látványossága egy nagyméretű csokoládétárgy, mely a látogatók szeme előtt készül el a helyszínen.Ingyenes játszóhelyszíneken élvezhetik a gyerekek a csokis játékokat.
2018. febr. 02. - 2018. febr. 04.
Sétatér Fesztivál

Sétatér Fesztivál

Az árnyas gesztenyefák környéke idén is a megszokott színes programválasztékkal várja a pécsieket és a város vendégeit egyaránt!
2018. jún. 07. - 2018. jún. 17.
Csillagképek, legendák

Csillagképek, legendák

Az előadást elsősorban a csillagászat és az égen való tájékozódás mellett a mitológiát, mondavilágot, történelmet kedvelőknek ajánljuk.Az előadás 15:00 órakor várja látogatóit.
2018. jan. 28., 15:00