Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

ÁLLATKERT FELÚJÍTÁS

A projekt célja, hogy a felújítással az állatkert minden törvényi előírásnak megfeleljen; az Állatkert, mint turisztikai attrakció megőrizze és növelje versenyképességét és növelje látogatószámát.
Állatkert felújítás
A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. hosszas előkészítő munka után 2012. október 31-én - Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében - nyújtotta be a pécsi állatkert felújítását célzó pályázatát, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatói döntésben részesített.

A fejlesztés további célja, hogy megvalósulásával lehetőséget biztosítson az elsődleges célcsoportnak tekinthető gyerekek számára az állatvilág és természetvédelmi értékek megismerésére.

A felújítás következtében az állatkertben és környezetében az alábbi funkciók jönnek létre:

1. Ökoturisztikai park és fogadóközpont:

A projektnek köszönhetően az állatkert új fogadóközponttal bővül, melyben, nem csak kiszolgáló funkciók (pénztár, mosdók, büfé) kapnak helyet, hanem rendezvény és információs térként is szolgál.
Az ökoturisztikai és a NATURA 2000 parkban kerül bemutatásra a Mecsek és környékének állat és növényvilága. A park rész úgy kerül kialakításra, hogy alkalmas legyen szabadtéri oktatásra, és a NATURA 2000 védelmi filozófiájának és a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem irányelveinek megismertetésére.

A vendégek fogadása érdekében az eddig komoly problémákat okozó parkolás is megoldásra kerül, továbbá a turista buszok számára is kialakításra kerül egy leszállóhely (a buszok a látogatás ideje alatt parkolhatnak a volt Vidámparknál).

2. Állatkert és akvárium- terrárium:

A Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium is helyet kap a megújuló állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész lesz megtekinthető a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilággal, illetve a látogatóknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a fóka medencébe is. A terrárium az emeleten kerül kialakításra, mely épületrészben rendezvény és oktatóterem is kialakításra kerül.

Az állatkert felújításának köszönhetően az elmúlt évek során felújított épületeken és kifutókon (oroszlán, víziló) kívül szinte az összes helyszín átalakul, megújul. Az állatkertben nem csak a már meglévő állatok kapnak majd helyet, hanem olyan új az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka és számtalan madárfaj.

Az állatkerti részen több tematikus rész kerül kialakításra, ezek a következőek:

•    Állatsimogató, majomház: a majmok, madarak, pónik, kecskék, disznók otthona. Mivel az állatsimogató az egyik legnépszerűbb helyszín, így mellette kerül kialakításra a játszótér is.

•    Állatház- Nagymacskák: a pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén.

•    Ragadozóház- vízilóház: Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és a vízilovak életében enged betekintést. A projekt keretében a tigrisek lakóhelyével bővül és a látogatók részére fenntartott része újul meg.

•    Afrikai kifutó: a pályázatnak köszönhetően az ún. Afrikai kifutó is korszerűsödik továbbá a teljes területe szigetelésre kerül.

•    Egyéb, kisebb állatházak: A pályázatnak köszönhetően az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul a törvényi előírásoknak és a látogatói igényeknek megfelelően.

3. Kerékpározásra alkalmas útvonal:

A Mecsextrém Park és a Remete rét között kialakításra kerül egy kerékpározásra alkalmas útvonal. Mivel az OTÉK előírásai szerint természetvédelmi területen csak kerékpáros közlekedésre kijelölt utat lehet építeni, ezért a projekt megvalósítása során a kijelölt útvonal forgalomtechnikai elemeinek kihelyezésére és kismértékű javításokra kerül sor (pl.: erdészeti utak profiljavítása).

A „Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár turisztikai infrastruktúra fejlesztésével” című projekt 100%-os támogatásintenzitással, 1 215 385 463 forintból valósulhat meg.

A várhatóan 2015 tavaszán záruló projekt eredményeképpen biztosítottá válik Pécs város vízbázisának védelme és az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése.


« vissza

MEGÚJUL A TÜKE KÁRTYA

Ahogy azt a közel 20 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított plasztiklapok nyújtotta előnyöket egészen április 30-ig lehet kiélvezni, de február 5-től már gondoskodhatunk a megújításról is.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Szamárfül Fesztivál -2018

Szamárfül Fesztivál -2018

A pécsiek népszerű gyerekfesztiválját az idén is szamárság lenne kihagyni!
2018. augusztus 17. - 2018. augusztus 19.
Hamupipő

Hamupipő

Bábjáték 3 éven felüli gyermekeknek
2018. május 25., 10:00
Pannon Filharmonikusok: 4G: Grieg, G-dúr, g-moll

Pannon Filharmonikusok: 4G: Grieg, G-dúr, g-moll

4G Dejan Lazić zongoraművésszel.
2018. május 5., 18:00