Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Egészséges Városok Energiahatékony Önkormányzat

BARTÓK BÉLA LEÁNYKAR

A pécsi Bartók Béla Leánykar 1973-ban alakult ének-zene tagozatos gimnazista lányokból, s a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban működik.
Bartók Béla Leánykar
Célja a XX. századi magyar kórusmuzsika ápolása, s benne Bartók és Kodály leánykari műveinek színvonalas bemutatása.

A kórus első sikerét Pécs város Nívódíjának (1974) elnyerése jelentette. Ezután a Magyar Rádió nagydíjai következtek (1976., 1978.). Az első fesztiválsikerek Lengyelországban születtek: Legnica Cantat (1978), nemzetközi verseny (Bydgoszcz 1979), ahol első helyet (Arany Húr) és különdíjat szerzett az énekkar. A magyarországi diákfesztiválokon (Helikon, Országos Diák Napok, Ének-zene tagozatos Kórusok Országos Versenye, Éneklő Ifjúság) is több első hely és fesztiváldíj minősíti a kórus szakmai fejlődését. Az Év kórusa cím tízszeri elnyerése után az Éneklő Ifjúság Érdemérmet, 1987-ben a Kiváló Együttes címet kapták.

Többször koncerteztek már Franciaországban (Tours, Reims, Paris), Bulgáriában (Szófia, Plovdiv, Várna) és Ausztriában (Bécs, Graz). A magyar kórusok közül elsőként szerepeltek Svédország északi sarkkörön túli tartományában (Gallivare), majd Lulea, Stockholm következett. Az olaszországi, romániai és szlovákiai turné állomásai: Nola, Rocca di Papa, Nápoly, Benevento, Nagyenyed, Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Bari, Lecce, Nardo, Giuliano, Torrepaduli, Ruffano, Terracina, Priverno és Galánta.

1990-ben Jacques Chirac meghívására Párizsban több koncertet adott a leánykar.
Több nemzetközi fesztiválon versenyzett az együttes, s ezeken hét I., hét II., négy III. díjat és több különdíjat kapott: Bydgoszcz (Lengyelország 1979.), Várna (Bulgária 1985.), Debrecen (1986.), Tours (Franciaország 1987.), Neerpelt (Belgium 1988.), Nantes (Franciaország 1989.), Porto (Portugália 1990.), Gorizia (Olaszország 1991.), Weerl (1991) és Soest (Németország 1992), Tolosa (Spanyolország 1992), Nantes (Franciaország 1995.), Budapest (1995.), Debrecen (1996.), Gorizia (Olaszország 1997.), Pécs (1998.), Neerpelt (Belgium 1998.), Celje (Szlovénia 1999.), Olomouc (Csehország 2000.), Debrecen (2000.), London (Anglia 2002).

A Magyar Rádió műsoraiban rendszeresen szerepel az együttes. Négy lemezen át két műsoros kazettán hallható a kórus repertoárjának keresztmetszete, melyeken Bartók és Kodály művei mellett a mai kitűnő magyar zeneszerzők darabjai szólalnak meg.

2001-ben A Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál első helyét és Fesztiváldíját kapta meg a leánykar.

A kórus karnagya: Kertész Attila, aki az ének-zene tagozat vezetője, országos ének-zenei szakértő, a Magyar Kórus Szövetség és a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, a Pécsi Tudományegyetem docense. Diplomáját a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte, karvezetést Debrecenben, Pécsett és Budapesten tanult Pongrácz Zoltántól, Tillai Auréltól és Párkai Istvántól.
« vissza

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a pécsi civil szervezeteknek a pécsi Kodály Központ termeinek használatára.

Tovább >

KÖZÉRDEKŰ MUNKÁRA ÍTÉLTEK SZÉPÍTIK A BELVÁROST

Évente 20-30 ezer munkaórányi feladatot végeznek el Pécsett a belvárosban közérdekű munka keretében azok, akiket erre ítélt a bíróság vagy szabálysértési pénzbüntetésüket e módon kívánják kiváltani. A részletekről Pécs polgármestere, a feladatokat koordináló Gerillart Egyesület vezetője, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője és a városüzemeltetési cég első embere beszélt sajtótájékoztatón.

Tovább >

MÁR MEGÚJÍTHATJA TÜKE KÁRTYÁJÁT!

Ahogy azt a közel 17 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított és matricával érvényesített plasztiklapok megújításáról már e héttől gondoskodhatunk.

Tovább >

. ., :

. ., :