Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település 100 éve született Csorba Győző Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017 3. Nemzetközi Jóga Nap & 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál

PÉCSI UKRÁN NEMZETISÉG

„Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel, s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel."
Pécsi Ukrán Nemzetiség
A pécsi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete dr.Petrov Anatolij-t jelölte és választotta meg elnöknek.

Az Ukrán Önkormányzat legfontosabb feladatának tekinti a közigazgatási törvény adta lehetőségek és jogosítványok mind teljesebb megvalósítását, illetve érvényesítését.
Nagy figyelmet fordít az ukrán nemzetiségi nyelv, a kultúra, a hagyomány ápolására.
Keresi az eszközöket, módszereket melyek a kor igényeivel összhangban hatékonyak a nemzetiségi sokszínűség ápolására.

Köztestületi munka

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata között létrejött az   " Együttműködési Megállapodás".

A megállapodás többek között kiterjed a költségvetés elkészítésének, jóváhagyásának eljárási rendjére, belső ellenőrzés elvégzésére, számviteli, pénzügyi és információszolgáltatási tevékenység végzésére, vagyontárgyak kezelésére.


A Pécsi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat testülete évente készít egy Munkatervet, mely tartalmazza az adott évre vonatkozó feladatainkat, kötelezettségeinket.

Önkormányzatunk önálló költségvetéssel rendelkezik, mely állami, önkormányzati bevételeit képezi.

Évente több alkalommal testületi ülést tart Önkormányzatunk.

Közmeghallgatást évente egyszer tartunk.●    2014. évi tervezett programjaink a következők:


1.    Január: szláv karácsony és újév alkalmából úszóversenyt rendezünk az ukrán gyermekek és felnőttek, - kb 20-30 fő részére - az Apáczai Nevelési Központ Sportegységében.


2.    Márciusban nőnap alakalmából, és Tarasz Hrihorovics Sevcsenko nagy ukrán író, költő, grafikus születésének 201.éves évfordulójára zenés-verses műsorokkal és hangversennyel egybekötve rendezvényt szervezünk.3.    Május 9. koszorúzás a háborús síroknál, emlékhelyeknél.


4.    Június-Július hónapban hetes táborokat szervez a PUNÖ, iskolás gyermekeknek 15 éves korig. Úszás,kirándulások és az ukrán nyelv megismertetése,ill. tanítása a célunk.


5.    Augusztusban az Ukrán függetlenség napjára emlékezés.


6.    Szeptember, októberben betakarítási napokat szervezünk az ukrán szülők gyermekei részére Pécs és vonzáskörzetében, 60 km-en belül. Az ukrán nyelvet kívánjuk a fiatalokkal gyakoroltatni.


7.    Változatlanul foglalkozik a PUNÖ a szovjet Emlékmű körüli sírok rendben tartásával, ill. az ukrán-orosz sírok leszármazottainak felkutatásával.


8.    Tervezzük továbbá, hogy a Pécs és vonzáskörzetében élő ukrán származású családok gyermekeinek heti egy alkalommal (2-3) órában biztosítjuk az ukrán nyelv elsajátítását; mesék, versek, énekek formájában.


Éves munkatervünknek megfelelően megtartjuk testületi üléseinket is.A világra nyitott, de a kultúrájára büszke nemzetisége vagyunk Magyarországnak.

« vissza

HŐSÉG – HASZNOS INFORMÁCIÓK, AJÁNLÁSOK

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a pécsi önkormányzat ajánlásai, információi komolyabb hőség idejére.

Tovább >

PÉCS KALANDOZÁSRA CSÁBÍT

Kedvezmények helyieknek és turistáknak!

Tovább >
Mesék a csillagokról

Mesék a csillagokról

Az előadás az 5-8 éves korosztály számára nyújt csillagászati ismereteket könnyed, játékos formában.
2017. júl. 2., 11:00
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2017. jún. 30., 16:00
Pécsi Napok

Pécsi Napok

Koncertek, gasztronómiai csemegék és finom borok.
2017. szept. 14. - 2017. szept. 24.