Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

EGYETEMVÁROSI KERÉKPÁRÚT

Pécs - Egyetemvárosi Kerékpárhálózat fejlesztése
Egyetemvárosi kerékpárút
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 303/2011. (06.23.) számú határozatában döntött, a DDOP-5.1.1-11 kódszámú pályázaton való részvételről, melynek tárgya a „Pécs - Egyetemvárosi Kerékpárhálózat fejlesztése”. A pályázathoz szükséges saját erőt a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. A pályázatot a Közreműködő Szervezetként eljáró Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2012. január 5-én részesítette támogató döntésben.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. projektmenedzselésével megvalósítandó pályázat célja a pécsi kerékpáros közlekedés színvonalának, biztonságának és elfogadottságának biztosítása, javítása. Annak érdekében, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételeknek Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata meg tudjon felelni, egy teljes település részt, mint egységet kellett kijelölni a megvalósítandó kerékpárforgalmi létesítmények számára.

A Pécsi és az Országos Kerékpáros klubbal egyeztetve így lehetőség nyílott az Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztéseit az Egyetem, mint az egyik legnagyobb kerékpáros forgalmat generáló intézmény igényeit is kiszolgáló projekt megvalósítására. Ennek keretében biztonságos, szabványos kerékpárforgalmi létesítmények kerülnek kialakításra az Ifjúság útja – Rókus utca – Petőfi utca – Kodály Zoltán út – Attila utca – Klímó György utca – Esze Tamás utca – Janus Pannonius utca – Széchenyi tér – Mária utca – Nagy Flórián utca – Király utca – Lánc utca – Zsolnay Vilmos utca nyomvonalán.

A projekt útvonala számos oktatási intézményt, középületet, műemlékvédelmi szempontból fontos területet is érint, így a hivatásforgalmi mellett a turisztikai célú kerékpározás elősegítése, a város turisztikai vonzerejének növelése is megvalósul a projekt által.

A projekt során Pécs városfallal körülvett belvárosát 30 km-es forgalomcsillapított övezetté alakítjuk át ezzel lehetővé téve a szabad kerékpáros közlekedést ezen a területen.

A pályázatnak köszönhetően - a végig táblákkal jelzett- 3,2 kilométer hosszúságú útvonalon, 203 méter elválasztás nélküli, 602 méter elválasztott gyalog- és kerékpárút, illetve 557 méter hagyományos kerékpárút kerül kialakításra. A fennmaradó szakaszokon figyelemfelkeltő jelzések (kerékpáros nyom jelzése) felfestésével a már meglévő utak használatára kerül sor.

A pályázat keretein belül nem csak a kerékpárutak és jelzések (táblák, nyomvonalfestés) kerülnek kialakításra, hanem az egyéb, a komfortos biciklizéshez elengedhetetlen kellékek is beszerzésre illetve beépítésre kerülnek az érintett szakaszok mentén, ilyenek a projekt fontos részét képző „U” alakú kerékpártámaszok is.

A projektnek köszönhetően az útvonal mentén alábbi helyeken kerül kialakításra ún. „U” alakú biciklitámasz:

  • PTE BTK, Ifjúság útjai központ, 27 db támasz, azaz 54 férőhely
  • Ifjúság útja 71. szám előtt 7 db támasz, azaz 14 férőhely
  • Rókus utcai sportpályánál 5 db támasz, azaz 10 férőhely
  • Xavér templom mellett 4 db támasz, azaz 8 férőhely
  • Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények, Lánc utca 6 db támasz, 12 férőhely.
   A kerékpárút 2014. március 30-án került átadásra a nagyközönség számára.


« vissza

MEGÚJUL A TÜKE KÁRTYA

Ahogy azt a közel 20 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított plasztiklapok nyújtotta előnyöket egészen április 30-ig lehet kiélvezni, de február 5-től már gondoskodhatunk a megújításról is.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Zsolnay Piknik -2018

Zsolnay Piknik -2018

Kellemes időtöltésre, igazi békebeli piknikre invitáljuk a közönséget a Zsolnay Negyedbe!
2018. május 18. - 2018. május 20.
Ákos 50

Ákos 50

A koncert 20:00 órakor kezdődik.
2018. május 10., 20:00
Garantált városnéző séta idegenvezetővel

Garantált városnéző séta idegenvezetővel

Idegenvezetéseinken szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
2018. ápr. 21., 10:30