Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

ÉRTÉKES PÉCS

A konstrukció versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakítását és fejlesztését támogatja.
Értékes Pécs
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága 321/2012. (08.29) számú határozatában kérte fel a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, a DDOP-2.1.1/D-12 kódszámú, „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című felhíváson történő indulásról. A pályázati konstrukció keretében olyan projektek támogatására kerül sor, amelyek a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciók fejlesztését tőzik ki célul, továbbá konstrukció versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakítását és fejlesztését támogatja.

Pécs városa meglévő, több évszázadra illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt, a pályázatot nem önállóan, hanem konzorciumi formában kívánja megvalósítani. A projektben az önkormányzatot konzorciumvezetőként a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. képviseli, mellette a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, a Pécsi Zsidó Hitközség, a Pécs- Kertvárosi Református Egyházközség és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye vesznek részt konzorciumi partnerként a pályázat megvalósításában. A pályázat címe „Értékes Pécs”.

A konzorciumi partnerek az alábbi intézményeiken, épületeiken kívánják a pályázat által generált fejlesztések végrehajtani:

1. Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mint konzorciumvezető részéről:

•    Cella Septichora látogatóközpont
•    Középkori Egyetem,
•    Ókeresztény Mauzóleum turisztikai attrakcióinak fejlesztése

2. Pécsi Zsidó Hitközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A Pécsi Zsinagógában a város zsidóságához köthető történeti, vallási kiállítás megvalósítása, továbbá a templomban található tóraszekrény és orgona környezetének restaurálása

3. A Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    Reformációtörténeti kiállítás létrehozása, Szabadság utca 33 sz. alatt található gyülekezeti terem átalakításával, akadálymentesítésével

4. A Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A Pécs, Zrínyi utca 15. sz alatti telken új kápolna, harangtorony építése, illetve a meglévő, utcafronti épületben szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény létrehozása.

5. A Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A kertvárosi templomban egy orgona kerül beépítésre, továbbá a templom mennyezetén 159 db kazetta kerül felhelyezésre és megfestésre ornamentika mintákkal, egyedi koncertélményt és különleges látványelemet biztosítva.
•    A projektelem keretében megvalósul a templom belső terének, ezen belül a mellékhelyiségeknek az akadálymentesítése.

A pályázatnak köszönhetően nem csak helyszínek kerülnek átalakításra, felújításra, a kiállítások interaktív bemutatóeszközökkel (LCD Tv, projektor, multimédiás táblák, kronoszkóp, stb.) is bővülnek. A projekt sikere esetén egy ún. QR kóddal használható „Innoguide” rendszer is bevezetésre kerül, mely az okos telefonnal érkező látogatók számára kínál idegenvezetést a résztvevő helyszíneken, illetve a kiállításokat összekötő útvonalak mentén.


« vissza

MEGÚJUL A TÜKE KÁRTYA

Ahogy azt a közel 20 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított plasztiklapok nyújtotta előnyöket egészen április 30-ig lehet kiélvezni, de február 5-től már gondoskodhatunk a megújításról is.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2018. május 1., 11:00
Sétatér Fesztivál

Sétatér Fesztivál

Az árnyas gesztenyefák környéke idén is a megszokott színes programválasztékkal várja a pécsieket és a város vendégeit egyaránt!
2018. jún. 07. - 2018. jún. 17.
Szamárfül Fesztivál -2018

Szamárfül Fesztivál -2018

A pécsiek népszerű gyerekfesztiválját az idén is szamárság lenne kihagyni!
2018. augusztus 17. - 2018. augusztus 19.