JANUS EGYETEMI SZÍNHÁZ

Pécs, Zsolnay Vilmos utca 16.

(72)501 500

www.jesz.pte.hu
Janus Egyetemi Színház
A Janus Egyetemi Színház 1996-ban jött létre.

Pécsen korábban nagy hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak. Országos szakmai visszhangot keltett a Tanárképző Főiskola Nyitott Színpadának Örkény trilógiája a nyolcvanas években, a Pécsi Kisszínházban működő Egyetemi Színpad pedig nagy közönségsikerrel hozta létre a produkcióit a kilencvenes évek elején. De a ’90-es évek közepére az intézményi átszervezések és a költségvetési keretek csökkenése kiszorította az egyetemi színjátszást a város művészi - művelődési intézményeiből.

Ezért Mikuli János és Tóth András Ernő kezdeményezte, (több egyetemi tisztségviselő és oktató támogatásával) hogy a (J)PTE fenntartásával jöjjön létre diákszínház.
A JESZ első évadában már kialakult az a program, amely ma is alapjaiban határozza meg a a színház működését.

1. A Janus Egyetemi Színház saját bemutatói

2. Képzések, tréningek, táborok és az ezekhez kapcsolódó egyetemista előadások

3. Befogadó színházi előadások (a hazai alternatív és kísérleti színházak legjobb produkcióiból)

1997 őszén megnyílt az egyetem egyik épületének pincéjében a Janus Egyetemi Színház.

Az intenzív munka során kialakult és egyre képzettebbé vált az egyetemista színészgárda, de idősebb alternatív színészek és hivatásosok is tagjai a társulatnak. A JESZ a kezdetetektől fogva több rendezővel dolgozik. Talán ez tette lehetővé, hogy a társulat nyitott tudott maradni, többfajta színházi nyelven képes megszólalni, és munkája folyamatos. 30-50 fős társulatával évente 4-5 bemutatót tart, és 80-90 alakalommal áll közönség elé.

A JESZ 1997-től jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói több díjban részesültek. 1999-tõl pedig külföldi találkozókon képviselheti a hazai alternatív színjátszást.(Németország, Litvánia, Románia, Szerbia, Törökország, Belgium) A Janus Egyetemi Színház 1999 óta rendszeresen megszervezi az Egyetemi Színházi Fesztivált.

2000 tavaszán a JESZ színháztermének födémje megrepedt, alkalmatlanná vált a színházi munka befogadására, ezért a Janus Egyetemi Színház 2000 és 2002 között a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozott, itt mutatta be előadásait. 2003 február elején elkészült a JESZ új játszóhelye az egyetemen (Szántó Kovács János u. 1.), amit 2008-ban átalakítottak. Generációk váltották egymást, de a színház munkája folyamatosan magas szintű maradt. (A JESZ 2006-ban a PTE Egyetemi Kultúráért elnevezésű díjában részesült) kapcsolatai kiterjedtek, fesztiválja nemzetközivé vált.

2011 őszén a 15 éves Janus Egyetemi Színház professzionális stúdiószínházi tereket vehetett birtokba a Zsolnay Kulturális Negyedben.

www.jesz.pte.hu« vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY - HELYI ADÓK

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tájékoztatása

Tovább >

HÁROM PÉCSI ÉPÍTÉSZETI REMEK A „LEGEK” KÖZT

Az Index többek között építészeti toplistával búcsúztatta az elmúlt évtizedet, azaz a 2010-es éveket, melybe a 30 legjobban sikerült hazai építészeti alkotást válogatták össze az Építészfórum szakértői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel segítségével. Az izgalmas listába három pécsi építészeti remek is bekerült! Mutatjuk ezeket.

Tovább >Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Egészséges Városok Energiahatékony Önkormányzat