Széchenyi 2020

KOMPLEX HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE

Közel 1,8 milliárd forintból fejlesztik tovább Pécs hulladékgazdálkodási rendszerét
A korábban megvalósított hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése, az ellátás hatékonyságának növelése és a minél költség-hatékonyabb működés kialakítása a célja annak a projektnek, amelyet 1 milliárd 780 millió forintból valósít meg Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021) című projekt nyitórendezvényét március 22-én, csütörtökön tartották Pécsen. Az eseményen Leitol Csaba, a közszolgáltató Dél-Kom Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be a projekt egyes elemeiről és mutatta be a megvalósulás főbb állomásait. Az eseményen kiderült, hogy a program keretein belül új vegyes - gyűjtőjárműveket szereznek be, ezzel növelve az ellátás hatékonyságát.

A következő időszakban a város területén az alábbi beruházások valósulnak meg:

- A hulladékgyűjtés és szállítás eszközparkjának fejlesztése: a begyűjtés feltételei nagyrészt adottak, azonban a teljes ingatlanszám lefedése érdekében indokolt még, hogy további szelektív, valamint üveggyűjtő edényeket szerezzenek be.

- A vegyes hulladékba kerülő biológiailag bomló anyag további csökkentése érdekében a zöldhulladék házhoz menő szelektív gyűjtésére további gyűjtőedényeket, illetve a zöldövezetekben komposztáló edényeket szereznek be és osztanak szét.

- A gépjárművek átlagéletkora jóval 10 év feletti, műszaki állapotuk elavult, gyakoriak a meghibásodások, üzemeltetésük költséges, ezért cserére szorulnak. Pécs speciális földrajzi és úthálózati adottságai miatt a Mecsek-oldali utcákban, ahol a családi házas háztartások mintegy negyede található, csak kicsi (3-8 tonna) alvázakkal, sokszor tömörítés nélküli felépítménnyel lehet a gyűjtést megoldani. Ezen a területen házhoz menő szelektívgyűjtés sincs. A gyűjtőjárművek eszközparkjának fejlesztése érinti a normál 16-20 m3-es elöregedett járművek cseréjét, a Mecsek-oldali területek kiszolgálására alkalmas, korszerű, kisméretű, összkerekes (4x4-es) alvázon lévő, tömörítős felépítményű járművek beszerzését a vegyes maradék, a hasznosítható, illetve a zöld hulladékok gyűjtésére.

- Fejleszteni kell továbbá az elkülönített lomhulladék gyűjtés (tömörítős, platós- rakodógépes), és az üveghulladék gyűjtés biztosításához szükséges szállító járműveket. Az új járműpark egy része tisztán elektromos meghajtású lehet.

A város a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1.599.999.992 forint támogatást nyert a projekt megvalósítására.


További információ kérhető:
Róka Róbert, Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának környezetvédelmi referense
Telefon: 0672/533-975; E-mail: roka.robert@ph.pecs.hu


« vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY - HELYI ADÓK

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tájékoztatása

Tovább >

HÁROM PÉCSI ÉPÍTÉSZETI REMEK A „LEGEK” KÖZT

Az Index többek között építészeti toplistával búcsúztatta az elmúlt évtizedet, azaz a 2010-es éveket, melybe a 30 legjobban sikerült hazai építészeti alkotást válogatták össze az Építészfórum szakértői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel segítségével. Az izgalmas listába három pécsi építészeti remek is bekerült! Mutatjuk ezeket.

Tovább >Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Egészséges Városok Energiahatékony Önkormányzat