Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

OLCSÓBB LEHET A BUSZPARK ÜZEMELTETÉSE

Új, az üzemanyagfogyasztást kedvezően befolyásoló technológiákat tesztel a következő egy évben a pécsi helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.
Olcsóbb lehet a buszpark üzemeltetése
Ezt jelentette be Pécs alpolgármestere a minap. Decsi István emlékeztetett rá: amikor öt esztendeje létrehozta a város a Tüke Busz Zrt.-t, a tulajdonos önkormányzat egyik elvárása volt, hogy a flotta lecserélése mellett a társaság élen járjon a fejlesztésekben is.   

   - A XXI. századi utastájékoztatás létrehozása, az internet segítségével nyomon követhető járatok, a fedélzeti kamerarendszer folyamatos bővítése, az elektromos buszok üzembe állítása, az utastérben elhelyezett innovatív tartalmakat megjelenítő LCD-monitorok mellett most az abroncsok tekintetében is úttörő technológiai fejlesztések indulhatnak – mondta Decsi István.
Az alpolgármester kifejtette: a költségtakarékos üzemeltetés érdekében első körben három csuklós járművön tesztelnek új típusú kerekeket és gumikat az Arconic-Köfém Kft., a Bohnenkamp s.r.o, a Continental Hungaria Kft., a Pirelli Hungária Kft. és a pécsi HC-Linear Kft. felajánlásainak és együttműködésének köszönhetően.
   Ennek köszönhetően, a felajánlások nyomán a Tüke Busz milliós értékű fejlesztést hajhatott végre.

   Ennek keretében forradalmian új bevonattal kezelt alumínium keréktárcsákat próbálhat ki a Tüke. Ezekkel 47%-os súlymegtakarítás érhető el az acél keréktárcsákhoz képest kerekenként, mely akár 400 kg-os tömegcsökkenést jelenthet egy autóbusz esetében. Emellett a kovácsolt alumínium kerék 5-ször nagyobb terhelésnek tud ellenállni. Az új keréktárcsák emellett jobb hővezető képességgel rendelkeznek, melynek köszönhetően növekszik a fékszerkezetek élettartama, valamint csökken a gumiabroncs futófelületének kopása.

   A teszt hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy az abroncsszállító partnerek speciális, új technológiákat képviselő gumiabroncsokkal, valamint guminyomás- és hőmérsékletmérő rendszerrel is hozzájárultak a rendszer üzemeltetéséhez. Utóbbival folyamatosan nyomon lehet követni a légnyomást, az állandó gyári értékű keréknyomás költségmegtakarítást jelent.

   - A rendszerek összehangolásával az üzemanyag fogyasztás és a gumiabroncs költségek csökkenését várhatjuk a járművek esztétikusabb megjelenése mellett. A tapasztalatok fényében dönt a társaság az újdonságok a teljes flottán történő alkalmazásáról – mondta zárásként Decsi István.« vissza

IDŐS HOZZÁTARTOZÓT ÁPOL?

Idős hozzátartozót ápol? Kérjük, szánjon időt egy kérdőív kitöltésére! Válaszai segíthetik a szolgáltatások fejlesztését!

Tovább >

MEGÚJUL A TÜKE KÁRTYA

Ahogy azt a közel 20 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított plasztiklapok nyújtotta előnyöket egészen április 30-ig lehet kiélvezni, de február 5-től már gondoskodhatunk a megújításról is.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >
Szamárfül Fesztivál -2018

Szamárfül Fesztivál -2018

A pécsiek népszerű gyerekfesztiválját az idén is szamárság lenne kihagyni!
2018. augusztus 17. - 2018. augusztus 19.
Hamupipő

Hamupipő

Bábjáték 3 éven felüli gyermekeknek
2018. jún. 2., 16:00
Pécsi Napok - 2018

Pécsi Napok - 2018

Koncertek, gasztronómiai csemegék és finom borok.
2018. szept. 19. - 2018. szept. 23.