Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

OLCSÓBB LEHET A BUSZPARK ÜZEMELTETÉSE

Új, az üzemanyagfogyasztást kedvezően befolyásoló technológiákat tesztel a következő egy évben a pécsi helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.
Olcsóbb lehet a buszpark üzemeltetése
Ezt jelentette be Pécs alpolgármestere a minap. Decsi István emlékeztetett rá: amikor öt esztendeje létrehozta a város a Tüke Busz Zrt.-t, a tulajdonos önkormányzat egyik elvárása volt, hogy a flotta lecserélése mellett a társaság élen járjon a fejlesztésekben is.   

   - A XXI. századi utastájékoztatás létrehozása, az internet segítségével nyomon követhető járatok, a fedélzeti kamerarendszer folyamatos bővítése, az elektromos buszok üzembe állítása, az utastérben elhelyezett innovatív tartalmakat megjelenítő LCD-monitorok mellett most az abroncsok tekintetében is úttörő technológiai fejlesztések indulhatnak – mondta Decsi István.
Az alpolgármester kifejtette: a költségtakarékos üzemeltetés érdekében első körben három csuklós járművön tesztelnek új típusú kerekeket és gumikat az Arconic-Köfém Kft., a Bohnenkamp s.r.o, a Continental Hungaria Kft., a Pirelli Hungária Kft. és a pécsi HC-Linear Kft. felajánlásainak és együttműködésének köszönhetően.
   Ennek köszönhetően, a felajánlások nyomán a Tüke Busz milliós értékű fejlesztést hajhatott végre.

   Ennek keretében forradalmian új bevonattal kezelt alumínium keréktárcsákat próbálhat ki a Tüke. Ezekkel 47%-os súlymegtakarítás érhető el az acél keréktárcsákhoz képest kerekenként, mely akár 400 kg-os tömegcsökkenést jelenthet egy autóbusz esetében. Emellett a kovácsolt alumínium kerék 5-ször nagyobb terhelésnek tud ellenállni. Az új keréktárcsák emellett jobb hővezető képességgel rendelkeznek, melynek köszönhetően növekszik a fékszerkezetek élettartama, valamint csökken a gumiabroncs futófelületének kopása.

   A teszt hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy az abroncsszállító partnerek speciális, új technológiákat képviselő gumiabroncsokkal, valamint guminyomás- és hőmérsékletmérő rendszerrel is hozzájárultak a rendszer üzemeltetéséhez. Utóbbival folyamatosan nyomon lehet követni a légnyomást, az állandó gyári értékű keréknyomás költségmegtakarítást jelent.

   - A rendszerek összehangolásával az üzemanyag fogyasztás és a gumiabroncs költségek csökkenését várhatjuk a járművek esztétikusabb megjelenése mellett. A tapasztalatok fényében dönt a társaság az újdonságok a teljes flottán történő alkalmazásáról – mondta zárásként Decsi István.« vissza

TANÁCSOK RENDKÍVÜLI IDŐJÁRÁS ESETÉN

Ajánlott magatartási és közlekedési tanácsok téli időjárás esetére.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Braindogs – Tom Waits dalok élőben

Braindogs – Tom Waits dalok élőben

A braindogs megújult programmal tér vissza a pécsi közönséghez!
2018. márc. 1., 21:00
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2018. jan. 26., 16:00
Pannon Filharmonikusok: Ünnepi díszhangverseny

Pannon Filharmonikusok: Ünnepi díszhangverseny

Az 1848/49-es szabadságharc hősei és áldozatai előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok.
2018. márc. 15., 19:00