Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

PÉCSI BOLGÁR ÖNKORMÁNYZAT

Székhely: Pécs, Petőfi.u.63.
Pécsi Bolgár Önkormányzat
A híres bolgár kertészek már a tizenkilencedik század elején elindultak szerte a világba így Magyarországra is eljutva próbálták megélhetésüket biztosítani. Eleinte csak a férfiak érkeztek kora tavasszal és ősz végén Demeter napkor, elszámolásuk után, tértek vissza óhazájukba családjukhoz. A II.- ik világháború után már a családjukkal érkeztek Magyarország nagy várasai közelébe és ott telepedtek le. Így érkeztek Pécsre és Pécs környékére főként bolgár kertészek, akik szorgalmas, becsületes emberként kivívták a városi polgárok tiszteletét. 1932-ben az akkor már elismert és elfogadott bolgár közösség részére az akkori polgármester Nedvich Andor biztosított egy helyiséget, amely imaházként működött és működik a mai napig. 1950-es évek közepén nyitották meg a bolgár iskolát, amely néhány évig működött, sajnos anyagi nehézségek miatt meg kellett szüntetni.
Az 1970-es években az akkori Baranya megyei vezetés és Szliven megye vezetői testvérmegyei kapcsolatot létesítettek. Akkoriban legfontosabb feladatnak tartották az ipari, mezőgazdasági és bányászati területén való együttműködést.

A rendszerváltás után 1995.októberében a nemzetiségiek között az elsőként alakult meg a Pécsi Bolgár Önkormányzat. A mai napig a elnöke Bonev Jordán, helyettese Atanazov Ilija és a további két vezetőségi tag Jordanov Istvánné és Császár Jánosné, -mind kertész bolgárok leszármazottai,- a kezdetektől fogva együtt működnek.
A bolgár Önkormányzat elsődleges feladata a Pécsett és Baranya megyében élő bolgár lakosokkal való kapcsolattartás, identitás megtartása, történelmi kulturális hagyományuk ápolása, az óhazával való szoros kapcsolat.

A Pécsi Bolgár Önkormányzat és Pécs Város Önkormányzata kezdeményezésével 2004.szeptemberében aláírásra került Pécs város és Szliven város testvérvárosi kapcsolat felvétele. Még ebben az évben Pécs városi Könyvtára és Szliveni Regionális „ szava Dobroplodni” Könyvtár együttműködési kapcsolatot alakított ki, ami a mai napig is tart, most már „Csorba Győző” Regionális könyvtárral..

Számunkra egy igen fontos momentumra kell emlékeznünk,amikor is 2007.-ben Pécs Varos Önkormányzat meghívására városunkba és környékére látogattak azok az élő szliveni katonák, veteránok, akik a II.- ik világháború alatt az Első Bolgár hadseregben harcoltak Harkány és környékén. Megrázó és szívbemarkoló volt az idős emberek visszaemlékezése a háború borzalmaira. Az ott elesettek emlékére, a pécsi bolgár közösség kezdeményezésére 1958-ban Harkányban megnyitották az első bolgár katonai temetőt.

2010-ben a Pécs kulturális Fővárosa rendezvénysorozataiban a Pécsi Bolgár Önkormányzat közreműködésével az egyik legemlékezetesebb rendezvény a XVII.-ik századból való szliveni ikonkiállítás került bemutatásra a Cella Septichorában elsőként január hónapban.

Minden évben, szeptember hónapban   az Önkormányzatunk is részt vesz az Örökség fesztivál programjaiban, de ugyanúgy részt vesz a város által rendezett kisebbségi napokon is.

Már hagyomány, az évente az Önkormányzatunk által rendezésre kerülő rendezvényeink:

Február hó: Trifon Zarezan kertészek és szőlészek védőszentjének ünnepe
Március 3.: Bulgária felszabadulásának ünnepe
Május 24.: a Szláv Kultúra és Írásbeliség napja
Augusztus hó: Nemzetiségi Táncház rendezvényeiben való részt vétel
Szeptember hó: Örökség Fesztivál kulturális rendezvényeiben való részt vétel
November 1.:Halottak napja A Harkányi Katonai Temetőben koszorúzás
December 6.: Gyermekek Mikulás napi ünnepsége
December vége: Kisebbségi napon való részt vétel
Továbbá a Bolgár Országos Önkormányzat által megrendezésre kerülő rendezvényekben való részt vétel.


Pécs, 2014.08.09.      


Bonev Jordán
Elnök
sk.


« vissza

TANÁCSOK RENDKÍVÜLI IDŐJÁRÁS ESETÉN

Ajánlott magatartási és közlekedési tanácsok téli időjárás esetére.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Pécsi Napok - 2018

Pécsi Napok - 2018

Koncertek, gasztronómiai csemegék és finom borok.
2018. szept. 13. - 2018. szept. 23.
Ákos 50

Ákos 50

2018. május 11., 20:00
Like A Rolling Stone

Like A Rolling Stone

Az elmúlt 50 év legnagyobb világslágerei a Beat korszaktól a 90-es évekig.
2018. márc. 13., 19:00