Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

ÚJJÁÉLESZTŐ KÉSZÜLÉKEK PÉCSEN

Újjáélesztő készülékeket helyeztek ki Pécs forgalmas pontjaira
Újjáélesztő készülékek Pécsen
Pécs legforgalmasabb pontjaira összesen 16 újjáélesztő készüléket helyeztek ki önkormányzati tulajdonban álló cégek felajánlásainak nyomán. Mindezt a megyeszékhely polgármestere jelentette be hétfőn, amikor átadták az automata defibrillátorok egyikét a város főterén működő turisztikai információs központban.

Dr. Páva Zsolt elmondta: az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években azért, hogy Pécs gondoskodó város, azaz olyan település legyen, ahol törődnek az emberekkel. Mindezt mutatja, hogy a megyeszékhely az utóbbi években elnyerte a fogyasztóbarát és az akadálymentes település címet is.

- Az életmentő készülékek kihelyezése a gondoskodó város víziójának következő szerves eleme. A berendezések szívrohamok esetén nyújthatnak pótolhatatlan segítséget a betegeknek. A berendezéseket pedig nemcsak erre kiképzett, a pontok környékén dolgozó munkatársak, de a gépkehez tartozó egyszerű utasítások alapján laikusok is kezelhetik - mondta a városvezető.

A berendezéseket Pécs legforgalmasabb pontjaira helyezték ki és városi tulajdonú társaságok felajánlásainak nyomán vásárolták meg azokat több mint 7 millió forint értékben. A kezdeményezéssel összesen 16 ponton váltak elérhetővé a gépek Pécsett, s van egy mobil készülék is, amelyeket fesztiválokon, tömegrendezvényeken lehet használni.

Prof. dr. Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese elmondta: Pécs példaértékű abban a tekintetben, hogy egy településen belül nincs hasonló hálózat Magyarországon.

Kiemelte: hazánkban évente 26.000 esetben történik hirtelen keringési leállás, akut szívhalál. Az ilyen esetekben minden tétlenségben eltöltött 1 perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét, 3-5 percen túl pedig visszafordíthatatlan agykárosodást szenved a beteg. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtörténjen a betegek azonnali újraélesztése, amely után a betegnek esélyt, az orvos pedig időt kap arra, hogy a katasztrófához vezető betegséget gyógyítsa.

Ebben óriási segítséget jelentenek az automata készülékek, amelyek hangutasítások alapján a laikusok számára is üzemeltethetőek. Ezzel együtt a Szívgyógyászati Klinika munkatársai vállalták, hogy a szakszerű újraélesztés módszeréről képzésben részesítik a készülékek gazdáit. Hozzátette: a gépek bekerülnek a Magyar Nemzeti Szívalapítvány „Országos Automata Életmentő Defibrillátor” regiszterébe, amelyben ma több száz készülék pontos helyszíne megtalálható.

A helyszínekről a város honlapján is lehet tájékozódni, de térképre is felkerültek az elérési pontok, a térkép az eletmentes.pecs.hu címen érhető el.

Jelenleg a Városháza épületében a Pécs Pontban, a Pécsi Állatkertnél, a Biokom NKft. Siklósi úti ügyfélszolgálati irodáján, a Budai Vámnál lévő buszpályaudvaron, a Búza téri központi ügyfélszolgálaton, a Vásárcsarnokban, Kertvárosban a Diana téri piacon, az Expo Centernél, a Kodály Központban, a Sportcsarnokban, a Várkői Stadionban, a Vásártéren, az Uránvárosi piacon, a vasútállomáson, az újmecsekaljai buszvégállomáson és a Zsolnay-negyed Major utcai portáján és az Árkád Üzletközpontban is rendelkezésre állnak már készülékek.

Üdvözlettel:
Polgármesteri Hivatal, Pécs


« vissza

MEGÚJUL A TÜKE KÁRTYA

Ahogy azt a közel 20 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított plasztiklapok nyújtotta előnyöket egészen április 30-ig lehet kiélvezni, de február 5-től már gondoskodhatunk a megújításról is.

Tovább >

SZOLGÁLJA A HAZÁT!

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

Tovább >

ÁTVETTE PÉCS A TANULÓ VÁROS-DÍJAT

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyes keretek között vette át az UNESCO által az idei évre kiírt Tanuló Város-díjat (Global Learning City Award) hétfőn az írországi Corkban.

Tovább >
Garantált városnéző séta idegenvezetővel

Garantált városnéző séta idegenvezetővel

Idegenvezetéseinken szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
2018. ápr. 21., 10:30
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2018. május 1., 11:00
Sétatér Fesztivál

Sétatér Fesztivál

Az árnyas gesztenyefák környéke idén is a megszokott színes programválasztékkal várja a pécsieket és a város vendégeit egyaránt!
2018. jún. 07. - 2018. jún. 17.