Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017

ÚJJÁÉLESZTŐ KÉSZÜLÉKEK PÉCSEN

Újjáélesztő készülékeket helyeztek ki Pécs forgalmas pontjaira
Újjáélesztő készülékek Pécsen
Pécs legforgalmasabb pontjaira összesen 16 újjáélesztő készüléket helyeztek ki önkormányzati tulajdonban álló cégek felajánlásainak nyomán. Mindezt a megyeszékhely polgármestere jelentette be hétfőn, amikor átadták az automata defibrillátorok egyikét a város főterén működő turisztikai információs központban.

Dr. Páva Zsolt elmondta: az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években azért, hogy Pécs gondoskodó város, azaz olyan település legyen, ahol törődnek az emberekkel. Mindezt mutatja, hogy a megyeszékhely az utóbbi években elnyerte a fogyasztóbarát és az akadálymentes település címet is.

- Az életmentő készülékek kihelyezése a gondoskodó város víziójának következő szerves eleme. A berendezések szívrohamok esetén nyújthatnak pótolhatatlan segítséget a betegeknek. A berendezéseket pedig nemcsak erre kiképzett, a pontok környékén dolgozó munkatársak, de a gépkehez tartozó egyszerű utasítások alapján laikusok is kezelhetik - mondta a városvezető.

A berendezéseket Pécs legforgalmasabb pontjaira helyezték ki és városi tulajdonú társaságok felajánlásainak nyomán vásárolták meg azokat több mint 7 millió forint értékben. A kezdeményezéssel összesen 16 ponton váltak elérhetővé a gépek Pécsett, s van egy mobil készülék is, amelyeket fesztiválokon, tömegrendezvényeken lehet használni.

Prof. dr. Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese elmondta: Pécs példaértékű abban a tekintetben, hogy egy településen belül nincs hasonló hálózat Magyarországon.

Kiemelte: hazánkban évente 26.000 esetben történik hirtelen keringési leállás, akut szívhalál. Az ilyen esetekben minden tétlenségben eltöltött 1 perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét, 3-5 percen túl pedig visszafordíthatatlan agykárosodást szenved a beteg. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtörténjen a betegek azonnali újraélesztése, amely után a betegnek esélyt, az orvos pedig időt kap arra, hogy a katasztrófához vezető betegséget gyógyítsa.

Ebben óriási segítséget jelentenek az automata készülékek, amelyek hangutasítások alapján a laikusok számára is üzemeltethetőek. Ezzel együtt a Szívgyógyászati Klinika munkatársai vállalták, hogy a szakszerű újraélesztés módszeréről képzésben részesítik a készülékek gazdáit. Hozzátette: a gépek bekerülnek a Magyar Nemzeti Szívalapítvány „Országos Automata Életmentő Defibrillátor” regiszterébe, amelyben ma több száz készülék pontos helyszíne megtalálható.

A helyszínekről a város honlapján is lehet tájékozódni, de térképre is felkerültek az elérési pontok, a térkép az eletmentes.pecs.hu címen érhető el.

Jelenleg a Városháza épületében a Pécs Pontban, a Pécsi Állatkertnél, a Biokom NKft. Siklósi úti ügyfélszolgálati irodáján, a Budai Vámnál lévő buszpályaudvaron, a Búza téri központi ügyfélszolgálaton, a Vásárcsarnokban, Kertvárosban a Diana téri piacon, az Expo Centernél, a Kodály Központban, a Sportcsarnokban, a Várkői Stadionban, a Vásártéren, az Uránvárosi piacon, a vasútállomáson, az újmecsekaljai buszvégállomáson és a Zsolnay-negyed Major utcai portáján és az Árkád Üzletközpontban is rendelkezésre állnak már készülékek.

Üdvözlettel:
Polgármesteri Hivatal, Pécs


« vissza

FIGYELEMFELHÍVÁS - CSALÓK

A Baranya megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület tájékoztatása.

Tovább >

ISMÉT LESZ TANULÓ VÁROS FESZTIVÁL

Szeptember 21-22-én újra lesz Pécsett Tanuló Fesztivál, mely a tanulás örömét, hasznosságát és a teljesítmény fokozását hivatott bemutatni és népszerűsíteni. A fesztiválon közel 70 szereplő több mint 130 programján vehetnek részt az érdeklődők.

Tovább >

IDŐS HOZZÁTARTOZÓT ÁPOL?

Idős hozzátartozót ápol? Kérjük, szánjon időt egy kérdőív kitöltésére! Válaszai segíthetik a szolgáltatások fejlesztését!

Tovább >
Csillagképek, legendák

Csillagképek, legendák

Az előadást elsősorban a csillagászat és az égen való tájékozódás mellett a mitológiát, mondavilágot, történelmet kedvelőknek ajánljuk.Az előadás 15:00 órakor várja látogatóit.
2018. jún. 24., 15:00
Pécsi Napok - 2018

Pécsi Napok - 2018

Koncertek, gasztronómiai csemegék és finom borok.
2018. szept. 19. - 2018. szept. 23.
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2018. jún. 22., 16:00