Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díj Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Egészséges Városok

MECSEK TÁNCEGYÜTTES EGYESÜLET

Székhely: Szivárvány Gyermekház, 7633 Pécs, Dr. Veress E. u. 6.
Postacím: Molnár János, 7623 Pécs, Alkony u. 1.
Tel/fax: 72 / 211-154
Mobil: 20 / 9372-605
Mecsek Táncegyüttes Egyesület
A Mecsek Táncegyüttes repertoárjában többféle színezet és feldolgozási stílus megjelenik. Az alábbiakban erről nyújtunk részletes információt.
A Mecsek Táncegyüttes a magyar tánchagyományok hiteles színpadi megjelenítésére törekszik. Koreográfiáinkat ennek megfelelően az autentikus feldolgozási mód jellemzi. Műsorunkban - egyebek mellett - ízelítőt nyújtunk a Dunántúl látványos eszközös ugrós táncaiból és több száz éves múltra visszatekintő verbunkhagyományából, a Felvidék különleges hangulatú leánytáncaiból, a Tiszai dialektus jellegzetes csárdásaiból és virtuskodó botolójából, valamint Erdély lendületes páros és virtuóz férfitáncaiból.

Ezenkívül történeti táncok is megtalálhatók repertoárunkban, melyeket elsősorban bálnyitók alkalmával adunk elő. Reneszánsz és reform kori kompozícióink korhű dallamokkal és jelmezekkel varázsolnak ünnepélyes hangulatot.

Új szín jelent meg műsorunkban, amikor célul tűztük ki táncszínházi darabok színpadra állítását. Első ilyen koreográfiánk a Tót család történetét dolgozza fel a tánc szavaival, Örkény drámája nyomán. A mű sikerét az alkotó közérthető humorának és táncos egyéniségeinek köszönheti. Második táncszínházi darabunk két táncos bokszmérkőzését jeleníti meg, a színpadot szorítóvá alakítva. A Pulpitus című kompozíció pedig rövid korrajzokat vonultat fel az ötvenes évek hangulatától napjainkig.

Teljes műsoridőnk 1,5-2 óra, melyből az igényeknek megfelelően állítjuk össze programunkat. A 35 fős tánckar mellett kamaraegyüttessel is vállalunk fellépéseket.

A táncegyüttest kísérő Mecsek Zenekar népzenei műsorok, táncházak lebonyolításában áll rendelkezésre.

TELJES MŰSORUNK:
Bognár József: Életem filmje - Karinthy Frigyes emlékének
Bognár József: Pulpitus
Bognár József: Tóték tánca - Tisztelet Örkény Istvánnak
Dániel Imre - Molnár Péter - Vass Oszkár: Három férfitánc
Farkas Zoltán: Duna menti táncok
Furik Rita: "Szerettelek, rózsám..."
Gálber Attila: "Bort iszik az úton járó..."
Gálber Attila: Dus és karéj
Gálber Attila: Kalocsai táncok
Gálber Attila: Rimóci táncok
Gálber Attila: Zobor-vidéki asszonycsúfoló
Ghymes Együttes - Bognár József: Szorító
Hajzer Gábor: Reneszánsz tánc
Kovács Márton: Betlehemes játék
Kovács Márton - Gálber Attila: Képemlékek Mezőföldről
Lévai Péter: Mezőségi legények
Lévai Péter: Vasárnapi mulatság
Molnár Péter: Huncut mese
Molnár Péter - Vass Oszkár: "Fordulásban"
Molnár Péter - Vass Oszkár: "Három-lépés"
Molnár Péter - Vass Oszkár: Nádas menti táncok
Molnár Péter - Vass Oszkár: Két tánc Füzesen
Németh Ildikó - Szabó Szilárd: Madocsai táncok
Németh Ildikó - Szabó Szilárd: Táncra tánc Somogyban
Rózsavölgyi Márk - Gálber Attila: Palotás

Bemutatkozás
A Mecsek Táncegyüttes megalakulása, 1955 óta folyamatosan működik Pécs városában. Az eltelt bő 50 esztendő számos hazai és külföldi fesztiválsikert hozott a "Kiváló Együttes" címet viselő csoportnak. A táncosok bejárták Európát, eljutottak Észak-Amerikába és Ázsiába is.

Együttesünk célja a magyar nyelvterület tánchagyományainak megismerése és hiteles színpadi bemutatása. Műsorunkban feldolgozzuk a Kárpát-medence valamennyi táncdialektusának jellegzetes táncait. Az autentikus megformálás mellett történeti táncokkal és táncszínházi művekkel gazdagítjuk repertoárunkat. Fellépéseket a 35 fős tánckarral, valamint a szólistákból álló kamaracsoporttal vállalunk. Zenekíséretünket 4-5 tagú vonósbandánk, a Mecsek Zenekar szolgáltatja.

Fő támogatónk Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mecsek Táncegyüttes Egyesület, de céljaink megvalósításához segítséget nyújtanak Pécs és a régió vállalkozásai is.

Művészeti vezető: Molnár János
Tánckarvezető: Vass Oszkár
Asszisztens: Molnár Péter
Az Egyesület elnöke: Gál Lajos


Email: janos@mecsektanc.hu
www.mecsektanc.hu« vissza

KÖZÉRDEKŰ MUNKÁRA ÍTÉLTEK SZÉPÍTIK A BELVÁROST

Évente 20-30 ezer munkaórányi feladatot végeznek el Pécsett a belvárosban közérdekű munka keretében azok, akiket erre ítélt a bíróság vagy szabálysértési pénzbüntetésüket e módon kívánják kiváltani. A részletekről Pécs polgármestere, a feladatokat koordináló Gerillart Egyesület vezetője, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője és a városüzemeltetési cég első embere beszélt sajtótájékoztatón.

Tovább >

MÁR MEGÚJÍTHATJA TÜKE KÁRTYÁJÁT!

Ahogy azt a közel 17 ezer pécsi megszokhatta az elmúlt években, idén is megújul a Tüke Kártya. A tavaly kiállított és matricával érvényesített plasztiklapok megújításáról már e héttől gondoskodhatunk.

Tovább >

TANÁCSOK TÉLI RENDKÍVÜLI IDŐJÁRÁS ESETÉN

Ajánlott magatartási és közlekedési tanácsok téli időjárás esetére.

Tovább >

. ., :

. ., :