Akadálymentesített oldal

Pécs, a kultúra városa Kiváló magyar tartalom - eFestival 2014 Fogyasztóbarát Település 100 éve született Csorba Győző Chengdu 2016 A “PEER GYNT” Projekt  Széchenyi 2020 TOP PROJEKTEK Healthy Cities Pécs 2017 3. Nemzetközi Jóga Nap & 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál

RUSZINOK

Ruszinok
Történelmi áttekintés

A Kárpát-medencében a ruszinok a magyarokkal szinte a kezdetektől együtt éltek, saját nemzeti öntudatuk viszont csak a 19. század második felében alakult ki. Nemzeti identitásukat görög katolikus vallásuk, saját nyelvjárásaik, gazdag néprajzuk, valamint a sok évszázados magyar-ruszin együttélésből fakadó történelmi-kulturális tudatuk határozza meg. A napjainkban használt ruszin etnonim korábban nem létezett, eleinte az ukránnal azonos rutén, majd orosz, kárpátorosz, ukrán elnevezésekkel jelölték a nemzetiséget. A népszámlálásokon hol szlovákként, hol ukránként tartották nyilván őket, de az orosz népnév is előfordult.
A 18. század elején a ruszinok nagy számban csatlakoztak a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharchoz. Hősies helytállásukért Rákóczi leghűségesebb népének – „genz fidelissima” – nevezte őket. Az 1848-49-es szabadságharc idején is együtt harcoltak a magyarokkal Kossuth zászlója alatt.
A 19. század közepén Duchnovits Sándor eperjesi ruszin görög katolikus lelkész megírta a Kárpátaljai Ruszinok című versét, és arra ösztönözte a Kárpátok vidékén élő görög katolikus ruszinokat, hogy legyenek önálló nép. Ez a nemzeti ébredés a szlovák és az ukrán nemzeti öntudatok kialakulásával egy időben történt.
A rendszerváltás után a demokratikus magyar állam elismerte a hazai ruszin nemzetiséget, melynek következményeként megalakulhattak a ruszin kisebbségi önkormányzatok, szervezetek. Azóta biztosított a ruszin kultúra művelése és terjesztése, amely segíti a ruszin közösségeket identitásuk megőrzéséhez.

Az Önkormányzatról

A Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat 2002-ben kezdte meg működését. Fő célja a pécsi és Pécs környéki ruszin közösség összetartása, a közös célok elérése, a ruszin identitás és hagyományok megőrzése, a ruszin nyelv fenntartása. Különösen nagy figyelmet szentel változatos kultúrprogramok megszervezésére, amely feladatot gyakran a pécsi Görög Katolikus Egyház közreműködésével hajtja végre. Az Önkormányzat alapítása óta Csehily József úr tölti be az elnöki tisztséget. A PRNÖ képviselőtestületének minden eddigi ciklusban négy működő tagja volt. A népszámlálási adatok szerint 2011-ben Baranya megyében 64 fő vallotta magát ruszinnak.

Híres ruszinok

- Hodinka Antal történészprofesszor, az MTA rendes tagja, a pécsi Erzsébet
Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja, majd az egyetem rektora;

- Bródy András politikus;

- Balugyánszky Mihály jogász, államtanácsos, a Szentpétervári Egyetem első rektora;

- Andy Warhol festőművész;

- Vasil Bilak politikus;

- Alfred Redl katonatiszt, az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének főtisztje, a prágai VIII. hadtest vezérkari főnöke;

- Rómzsa Tódor boldoggá avatott munkácsi görög katolikus püspök, vértanú.
« vissza

HŐSÉG – HASZNOS INFORMÁCIÓK, AJÁNLÁSOK

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a pécsi önkormányzat ajánlásai, információi komolyabb hőség idejére.

Tovább >

PÉCS KALANDOZÁSRA CSÁBÍT

Kedvezmények helyieknek és turistáknak!

Tovább >
Helyünk a világegyetemben

Helyünk a világegyetemben

Az előadás elsősorban a planetáriumba először látogatóknak ajánlott.Bármely korosztálynak javasolható, 50 perc. (5 éves kortól ajánlott)
2017. jún. 30., 16:00
Szamárfül Fesztivál

Szamárfül Fesztivál

A pécsiek népszerű gyerekfesztiválját az idén is szamárság lenne kihagyni!
2017. augusztus 18. - 2017. augusztus 20.
Pécsi Napok

Pécsi Napok

Koncertek, gasztronómiai csemegék és finom borok.
2017. szept. 14. - 2017. szept. 24.