Pécs, a kultúra városa

A PVH BÉRLŐINEK MAJDNEM FELE KÉT HÓNAPIG MENTESÜL A DÍJFIZETÉS ALÓL

2020.04.21.
A PVH bérlőinek majdnem fele két hónapig mentesül a díjfizetés alól
Pécsi vállalkozások tömegesen kerültek nehéz vagy egyenesen lehetetlen helyzetbe a járványügyi korlátozó rendelkezések következtében. A pécsi önkormányzat vagyonhasznosító cégével bérlőként több mint ezer helyi vállalkozás áll szerződéses kapcsolatban, számukra dolgozott ki egy összetett kedvezményrendszert a város és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetése.

Ennek lényege:
 • Elsődleges cél a pécsi munkahelyek megőrzése volt, emellett külön figyelmet fordítottak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a legjobban ki vannak téve a gazdaságot sújtó problémáknak.
 • Áprilisra és májusra egy komplex díjcsökkentési rendszert dolgoztak ki, figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak
 • számát.
 • Figyelembe vették, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi
 • sérülékennyé a mostani időszakban.
 • A szempontok függvényében a megítélt díjmérséklés 10 és 100 százalék között alakul.
 • Elengedi a PVH Zrt. a teljes bérleti díjat például a vásárcsarnok és a bezárt vásártéri területek bérlőinek, vagy a zárva lévő vendéglátóhelyeket üzemeltetőknek.
 • Amennyiben júniustól enyhülnek a kormányzati kijárási és egyéb veszélyhelyzeti
 • korlátozások, az áprilisra és májusra megítélt kedvezményeket csak feltételekkel fogják fenntartani.
 • A kormányzati enyhítés után csak akkor biztosítják továbbra is a megítélt kedvezményt, ha az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát, azaz igyekezett megtartani a munkahelyeket.
 • A fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt a PVH, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít.
 • A kedvezményekről szóló táblázatot innen lehet letölteni.

A kedvezményrendszerről szóló közlemény teljes szövege:

„Tiszta, átlátható és alaposan átgondolt döntések – ezt vállaltuk, ehhez tartjuk magunkat.
Különösen nagy szükség van erre most, az új koronavírus járvány idején, legyen szó a pécsiek biztonságát közvetlenül célzó rendelkezésekről, egyre égetőbbé váló szociális kérdésekről vagy éppen gazdasági intézkedésekről.

Az világosan látszik, hogy a járvány okán elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások nagyon
gyorsan nehéz helyzetbe hoztak sok pécsi családot és vállalkozást. Önkormányzatunk a
járvány kitörésével egyidőben megkezdte a felkészülést arra, hogy a pécsi vállalkozások
komoly nehézségekkel kerülnek szembe, mire levonul a járvány.

A kérdésekre összetett választ keresünk, ennek keretében vizsgáltuk felül annak az 1000-nél is több vállalkozásnak a helyzetét, amelyek a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt.-től bérelnek üzleti célú helyiséget. Az ő problémáikat közvetlen módon a bérleti díjakra kidolgozott részletes kedvezményrendszeren keresztül igyekszik enyhíteni Pécs önkormányzata. Elsődleges célunk természetesen a pécsi munkahelyek megőrzése, a kedvezményrendszer kidolgozásakor elsősorban ezt tartottuk szem előtt. E mellett külön figyelmet fordítottunk a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a legkitettebbek a gazdaságot sújtó problémáknak.

A munka hetek óta zajlik, a PVH Zrt. folyamatosan dolgozta fel a bérlői igényeket és
jelzéseket. Ezek alapján a célokat és azt figyelembe véve, hogy a vírus elleni védekezés a
közpénzekből gazdálkodó önkormányzatot is kivérezteti, a következő szempontrendszert
dolgozta ki közösen a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és Pécs Megyei Jogú Város
Önkormányzata.

Április és május hónapokra kiterjedően egy komplex díjcsökkentés-rendszert dolgoztunk ki
figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak
számát. Igyekeztünk egy egyszerű, mechanikus döntés helyett olyan rendszert alkotni, amely figyelembe veszi, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi
sérülékennyé a mostani időszakban. A szempontok függvényében a megítélt díjmérséklés 10 és 100% között alakul – a mértéket a közlemény mellékletében részletezzük.

Elengedi a PVH Zrt. a teljes bérleti díjat például a vásárcsarnok és a bezárt vásártéri területek bérlőinek, a már előre beszedett díjakat a későbbiekben beszámítja az önkormányzati társaság. A kedvezményrendszer PVH Zrt.-re, közvetve a pécsi önkormányzatra gyakorolt gazdasági hatása is jelentős. Csak ennek a kedvezményrendszernek köszönhetően havi 90 millió forinttal támogatja a város azt a vállalkozói kört, amely szerződéses viszonyban áll a vagyonhasznosítóval. Mivel számunkra minden pécsi munkahely fontos, arra kértük a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatóját: a támogatás összegét úgy gazdálkodja ki, hogy a társaság dolgozói létszámát emiatt ne kelljen csökkenteni.

A kedvezmények rendszerét a járvány előrehaladásával a júniusi hónaptól újratervezzük.
Amennyiben júniustól enyhülnek a kormányzati kijárási és egyéb veszélyhelyzeti
korlátozások, azaz megkezdődik a gazdasági újranyitás, az áprilisra és májusra megítélt
kedvezményeket csak feltételekkel fogjuk fenntartani. Ebben az esetben a vagyonhasznosító csak akkor biztosítja továbbra is a megítélt kedvezményt, ha az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát. Célunk, hogy közpénzből azokat a vállalkozásokat segítsük, amelyek igyekeznek megőrizni a pécsi munkahelyeket.

A pécsi önkormányzat és vagyonhasznosító cége a járvány későbbi időszakában folyamatosan igyekszik a körülményekhez igazítani bérleti díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit. A PVH Zrt. a fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a közterületek tulajdonosa a fentiekre tekintettel lemond a vendéglátóipari előkertek után fizetendő közterülethasználati díjakról és utasítja a BIOKOM Nonprofit Kft.-t, mint a közterületek kezelőjét, hogy 2020. április 1-től a szóban forgó díjakat a veszélyhelyzet ideje alatt engedje el.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!