Pécs, a kultúra városa

A PÉCSETT TANULÓ IRÁNIAK MAJDNEM EGYNEGYEDE FELFÜGGESZTETTE TANULMÁNYAIT ÉS HAZAMENT

2020.05.27.
A Pécsett tanuló irániak majdnem egynegyede felfüggesztette tanulmányait és hazament
Arról egyelőre nincs adat, hogy a Pécsett tanuló négyezernél több külföldi egyetemista közül hányan maradtak a városban. Nem túl jó hír ez, hiszen a város gazdaságának egy része az ő jelenlétükre épül.


Vállalkozások százainak bevételét befolyásolta pozitívan az elmúlt években, hogy folyamatosan nőtt a Pécsett tanuló külföldiek száma. Százával épültek kiadási céllal az új ingatlanok miattuk, a szolgáltatási szektorban, a vendéglátásban sok pénzt költöttek. Egy néhány évvel ezelőtti becslés szerint több milliárd forintot hagynak a városban, amiben a tandíjak nincsenek is benne. Úgy tudjuk, a külföldi diákok száma a járványhelyzet előtt megközelítette 4500-at.


Azt sejteni lehetett, hogy a járványhelyzet miatt megcsappanhatott a számuk az elmúlt hónapokban. Az egyetemtől korábban megkérdeztük, hogy van-e róla adatuk, mennyien maradtak itt és mennyien mentek haza, de azt válaszolták, hogy nincs.


Péterffy Attila, Pécs polgármestere Facebook-oldalán ma arról számolt be, hogy Pécs iráni testvérvárosa, Shiraz polgármesterével egyeztetett egy videókonferencia keretében. A fő téma a járványhelyzet és a járványügyi védekezés volt, de hosszan értekeztek a Pécsett tanuló iráni egyetemi hallgatók helyzetéről is.


Péterffy Attila azt írta: “Városunkban 400-nál is több iráni diák tanul a felsőoktatásban, azonban a veszélyhelyzet kihirdetése után több mint 90 diák hazautazott és felfüggesztette magyarországi tanulmányait.”


Megkérdeztük a Pécsi Tudományegyetemet, hogy összesen hány külföldi diákjuk függesztette fel a tanulmányait a járványhelyzet alatt. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!