Pécs, a kultúra városa

A VOISINGERS TAGJAI GYÖNYÖRŰ AJÁNDÉKDALLAL KÍVÁNNAK KITARTÁST

2020.04.17.
A Voisingers tagjai gyönyörű ajándékdallal kívánnak kitartást
A neves, folyamatosan telt házas koncerteket adó pécsi kórus tagjai a kijárási korlátozás alatt egy csodálatos zeneművet dolgoztak fel rendhagyó módon, hogy megörvendeztessék követőiket. Hallgassuk hát meg Loreena McKennit dalát, a Dante’s Prayert a Voisingers előadásában és tanácsukra tartsunk ki együtt ezekben a nehéz időkben!

Nem könnyű feladat egy olyan zenei videót összeállítani, melyhez minden énekes otthon – az éppen rendelkezésére álló eszközökkel – veszi fel a hangot, ráadásul kórustársai nélkül. A Voisingers mégis mesterien teljesítette a kihívást: karnagyuk instrukciói és „zenei mankói” alapján dolgoztak a dalon egyesével, majd a rengeteg különböző minőségű felvételt összevágva és egységesítve megszületett a videoklip.
„KÓRUSUNK A KARANTÉN ALATT SEM TÉTLENKEDIK, E DAL ÜZENETÉVEL SZERETNÉNK EBBEN A NEHÉZ IDŐSZAKBAN MINDENKINEK KITARTÁST KÍVÁNNI”
– írta a felvétel alatt a Voisingers.
Íme, itt van Dante imája, a pécsi kórus előadásában:– Nagy odafigyelést igényel az összeszokott kórus tagjaitól, hogy mindenki külön-külön énekelje fel a részét, sőt az énekesek legtöbbje a videóban tulajdonképpen csak „zümmög”, ami még bonyolultabbá teszi a dolgot, még egy olyan dallal kapcsolatban is, ami már jó ideje szerepel a repertoárunkban. Aki lefordítja a Dante’s Prayer, vagyis a Dante imája szövegét, az egy nagyon szép, tartalmas, érzelmesen kicsit elvont tartalmú dalszöveget ismerhet meg. A dalt ajándéknak szántuk, szerintem a mostani nehéz időszakban nagyon sok ember lelkébe vághat. „Mindemellett egyfajta hálaadás és tisztelgés elsősorban minden kiemelt szerepet vállaló dolgozó előtt, valamint a napi 8 órát gép előtt ülni kényszerülő diáksereg előtt – fejtette ki Balásy Szabolcs.


A karnagy továbbá elmondta, szerettek volna néhány pécsi nevezetességet, tájképet is megmutatni a klipben, a járványidőszakon kívül egyébként pezsgő hangulatú, ragyogó, emberekkel teli városról.
Balásy Szabolcs szerint sok előadóművész került, a megváltozott körülmények miatt nehéz helyzetbe. Hozzátette, ő inkább egyfajta rekreációként éli meg ezt a „kényszerpihenőt” rövid távon pedig fejlődési lehetőséget is lát abban, hogy most az online térbe kerülnek át a zenei produkciók.
– Azt gondolom, nem lehet most unatkozni, hozzá kell szokni és belerázódni az új helyzetbe. Aki találékony, és megpróbál valamit alkotni, azt értékelni kell – mondta Balásy Szabolcs.


A kóruszene népszerűsítését és sokszínűségének bemutatását célzó pécsi csapat tagjai jelenleg is nagy erőkkel készülnek novemberi szuperkoncertjükre, reménykednek benne, hogy azt már minden akadály nélkül meg lehet majd tartani. A karnagy továbbá elárulta azt is, hogy májusban újabb „karanténvideót” terveznek kiadni, melynek ezúttal a frontvonalban hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókhoz lesz köze. Hálás köszönetét fejezte ki Horváth Krisztiánnak, Kerekes Péternek, Baumgartner Péternek, és Hetesi Dániel áldozatos munkájukért.


A kórus YouTube-csatornáján a dal refrénje lefordítva is szerepel:
„Lehelj életet e gyenge szívbe
Emeld fel félelmem halandó fátylát
Könnymarta, szétmorzsolt reményeimet vedd el
E földi gondok fölé emelkedünk”

Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!