Pécs, a kultúra városa

A PÉCSI EGYETEM IS RÉSZT VESZ A LAKOSSÁGI SZŰRÉSBEN

2020.04.28.
A pécsi egyetem is részt vesz a lakossági szűrésben
Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A lakossági szűrést a Pécsi Tudományegyetem végzi el Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyében – olvasható az UnivPécs honlapján.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik, a szűrést a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében végzi el.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 ember meghívással vesz részt az ország egész területéről – írtuk korábbi cikkünkben.

A vizsgálatokban részt vevő vidéki egyetemek vezetői elmondták továbbá, hogy a régiókban működő egészségügyi intézményekkel és önkormányzatokkal együttműködve felkészültek a vizsgálatsorozatra.

A MINTAVÉTELBEN RÉSZT VEVŐ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK ELŐZETES KÉPZÉST KAPTAK, ÉS KIALAKÍTOTTÁK A SZŰRÉSHEZ SZÜKSÉGES LOGISZTIKAI RENDSZERT.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kifejtette, 489 településen folyik majd a mintavétel. Minden kiválasztott a napokban ügyfélkapun, telefonon, postai úton értesítést kap. A szakember hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az érintettek online vagy telefonon visszajelezzenek, és részt vegyenek a vizsgálatban, hiszen ezzel járulhatnak hozzá a felmérés minél nagyobb pontosságához.

AZ EREDMÉNYEKET VÁRHATÓAN MÁJUS KÖZEPÉN HOZZÁK NYILVÁNOSSÁGRA.


Mindezek alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mennyi a fertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig, hányan szerezhettek immunitást, illetve hányan lehetnek szinte tünetmentes vírushordozók.


A nagyívű országos tesztelésről szóló korábbi részletes cikkünk ide kattintva olvasható.


További részletek ide kattintva érhetők el.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!