Pécs, a kultúra városa

A PÉCSI NAGYVÁLLALATOKAT NEM ÉRTE FELKÉSZÜLETLENÜL A VÍRUSHELYZET

2020.04.25.
A pécsi nagyvállalatokat nem érte felkészületlenül a vírushelyzet
Nem kevés azon pécsiek száma, akiket valamelyik nemzetközi vállalat helyi képviselete foglalkoztat. Gondolhatunk itt a Haunira, a nemrég idetelepült Magnusra és még számos hozzájuk hasonló munkáltatóra. Mivel jelentős számú állománnyal dolgoznak, óriási a felelősségük a koronavírus által okozott veszélyhelyzet idején, hogy megóvják dolgozóikat a fertőzéstől. Több cég nyilatkozott lapunknak arról,
milyen változtatásokat vezettek be a kialakult körülmények tükrében.


A Hauni előre felkészült
A Hauni előrelátóan követte a nemzetközi eseményeket és már február végén elkezdte a készülődést egy esetleges járványhelyzetre. Az élet aztán igazolta őket, így nem érték váratlanul a vállalatot a bevezetett szigorítások március közepén.

A többlépcsős intézkedési terv része volt, hogy testhőmérsékletet mértek a portán, és elérhetővé tették a maszkok és kesztyűk viselését. A lifteket leállították, számos helyre kézfertőtlenítőt helyeztek és beszüntették az étkezőben való ebédelést. A munkatársak Béres-cseppeket és vitaminokat is kaptak a cégtől. Az óvodák és iskolák bezárása miatt az érintett szülő-dolgozókat igyekeznek mentesíteni a munkába járás alól.

Akinek a munkaköre lehetővé teszi, az otthonról dolgozhat, a többieket pedig az eddigiekhez képest több műszakban foglalkoztatják – A műszakok közti szünetekben folyamatosan fertőtlenítik a munkaeszközöket. Az olyan veszélyeztetett korúak munkaidejét, akik otthonról nem tudnak dolgozni, fizetett távollétként számolja el a vállalat.

A SZÉP-kártyák kifizetését a Hauni előrébb hozta, és a vendéglátás kategóriába tették át, hiszen az élményprogramok, üdülések most kiesnek az életünkből.

A társadalmi szerepvállalás terén is tevékeny a vállalat: saját véradást szerveztek, illetve volt, nyugdíjas korú kollégáikat élelmiszercsomagokkal segítik ki.

Kérdésünkre azt is elmondták, létszámcsökkentés, csoportos leépítés nincs tervben, sem a fizetések felfüggesztése. A veszélyhelyzet idejére kidolgozott forgatókönyv lényege is az, hogy a kollégákat megtartsák, megélhetésüket ne sodorják veszélybe.

Széthúzza a munkaidőt a FOSS

A Pécsett is működő FOSS Analytical dán biotechnológiai cég továbbra is teljes munkaidőben foglalkoztatja a munkavállalóit. A Haunihoz hasonlóan szintén már jóval a veszélyhelyzet kihirdetése előtt felkészültek a megnövekedett home office munkavégzés eshetőségére. Amikor pedig kirobbant a járvány, már mindenki számára készen állt mintegy két hétre elegendő, otthonról elvégzendő munkafeladat.

Ezalatt az időtartam alatt a cég kialakította a biztonságos keretek közötti fizikai munkavégzés feltételeit, így most a laborjelenlétet igénylő feladatoknál két műszakot alakítottak ki, és szombaton is dolgoznak páran, hogy minél jobban széthúzzák a munkaidőt és minél kevesebben tartózkodjanak a helyszínen egyszerre. A belépésnél a kéz- és cipőfertőtlenítés és a testhőmérséklet-mérés kötelező. A dolgozók minden nap szájmaszkot és gumikesztyűt kapnak és a helyszínt is fertőtlenítik.

zek a tevékenységek egyébként is gyakoriak a laboratóriumi körülmények miatt, de most további szigorítások léptek életbe, amik már az irodai területekre is kiterjednek.
A létszámcsökkentés, vagy csökkentett munkaidő lehetősége fel sem merült, sőt, a FOSS-nál tovább zajlik a toborzás szoftverfejlesztői és kutatói munkakörben.


A Magnus biztosítást kötött dolgozóira

Kérdésünkre a Magnus Aircraftnál azt közölték, folytatódik a munka, minden erejükkel azon vannak, hogy a folyamatos működést fenntartsák.

Rögtön megtett a cég minden biztonsági és egészségvédelmi intézkedést a munkavállalók védelme érdekében. Bevezették a home office-t, ami eddig nem számított gyakorlatnak a Magnusnál. Ezen felül munkaköröktől függően kétműszakos munkavégzésre álltunk át.
A cég területére való belépés kötelező lázméréssel, kérdőív kitöltésével történik. Minden kollégának biztosított a maszk, kihelyeztek kézfertőtlenítőket.

A Magnusnál biztosítást kötöttek minden munkavállalónak az esetleges felépülést és a munkába való gyors visszatérést is támogatva.
A létszámcsökkentéssel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, minden lehetőséget megragadnak, hogy a kompetenciájukat fenntarthassák.


A Honsa él a kormány által nyújtott kedvezményekkel

A Honsa lapunknak úgy nyilatkozott, a helyzet naponta változik, sok ügyfelük elhalasztja a megrendeléseket. Így nekik is rugalmasnak kell lenniük. Náluk jelenleg csökkentett munkaidőben dolgoznak a munkavállalók, így tartható a biztonságos távolság egymástól.


Ahogy írják, a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek azért, hogy leküzdjék a válságot, megvédjék a munkavállalókat – akik egyébként megértéssel és türelemmel viselik ezt a helyzetet.
A dolgozók védelme náluk is mindennél fontosabb, ezért kínai üzemükből mindenki számára biztosított a maszk. Számos helyen helyeztek ki fertőtlenítőszereket, a takarítószemélyzet pedig többször ellenőrzi a helyiségek tisztaságát. Nyilván az országos javaslatokat is betartják: távolság megtartása, személyes higiéniai intézkedések. Számos dolgozónak biztosították az otthoni munkavégzés lehetőségét, minimálisra csökkentve a személyes találkozások számát.
Mindenképpen kihasználja a cég a törvény által nyújtott, a válság leküzdéséhez szükséges lehetőségeket – közölték -, azokat a programokat, amiket a kormány a vállalatok támogatására alkotott meg.


A vállalat pozitívan tekint előre, és bíznak abban, hogy hamarosan megint teljes kapacitással folyik majd a termelés.

Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!