Pécs, a kultúra városa

A PÉCSI VIROLÓGUS MOST NEM JAVASOLJA A HORVÁTORSZÁGI NYARALÁST

2020.06.16.
A pécsi virológus most nem javasolja a horvátországi nyaralást
Vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye, hogy a világból eltűnjön a koronavírus – mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában Kemenesi Gábor virológus. A járványügyi védekezésről úgy fogalmazott: most füstöl az avar, de ha lazul a figyelem, leéghet az erdő. Ezért bármilyen nehéz, most nem javasolja a horvátországi nyaralást.


A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa – aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja – arra hívta fel a figyelmet az interjúban, hogy a járvány szempontjából nincsenek határok.


„A JÁRVÁNY A VILÁG MINDEN PONTJÁRA ELJUTOTT, ÍGY AZT IS NEHEZEBB MEGJÓSOLNI, MIKOR ÉS HOGYAN TÉRHET VISSZA. ANNAK, HOGY TELJESEN ELTŰNJÖN, VAKCINA NÉLKÜL GYAKORLATILAG NULLA AZ ESÉLYE.”


– fogalmazott a szakember. Ezután pedig arra figyelmeztetett, nagy a kockázat, hogy lesz második hullám és súlyosabb lehet, mint az első. Sőt, azt is mondta, hogy a vírus okozhat meglepetéseket, jobb, ha készülünk rá.


Mint már annyiszor, felhívta a figyelmet a legfontosabb védekezési metódusokra: úgy fogalmazott, hogy a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás béna fegyvereknek tűnnek ugyan, de egyelőre ennyink van és működnek.


A nyaralással kapcsolatosan sem festett túl rózsát képet a pécsi virológus, így vélekedett: „Virológusként én csak egyet mondhatok: legyünk tudatosak és racionálisak és ne most menjünk Horvátországba nyaralni, pláne ne a Maldív-szigetekre. Tudom, hogy nehéz, de nézzük a tágabb képet, fogadjuk el, hogy pandémia van, minél inkább korlátozzuk a mozgásunkat, annál jobb. Azzal is tisztában vagyok, hogy a gazdaságra ez katasztrofális hatással lehet. Ezért van a politikus, aki meghallgatja mindkét oldalt, utána pedig hoz egy döntést. Én sem azt mondom, hogy üljünk otthon a konyhában és sírjunk, de legyen józan eszünk, figyeljük a híreket, az aktuális javaslatokat. Akármit is gondolunk a hatóságokról, náluk fut össze az összes adat, ők látják a trendeket, hallgassunk rájuk.”


A teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható.Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!