Pécs, a kultúra városa

AZ MTA IS ELKÉSZÍTETTE JÁRVÁNYKEZELÉSI JAVASLATAIT

2020.04.27.
Az MTA is elkészítette járványkezelési javaslatait
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is elkészítette ajánlását a kormány és a társadalom számára a koronavírus kezelésével kapcsolatban, konkrét javaslatokat téve a döntéshozók felé.

A járvány rövid és hosszú távú kezelése – mint például a kiterjedt tesztelés, illetve az ez alapján felállítandó csoportok –, vagy az egészségügy gyors és tartós megerősítése is szerepel azok között az ajánlások között, amit az MTA április 22-én juttatott el az EMMI, az ITM és a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára, és ami a hétfői nappal vált elérhetővé.

A dokumentum legfontosabb javaslatai:
  • A Covid-19-járványról tudományos megalapozottságú, rendszeresen végzett, validált és akkreditált tesztekkel történő mérési adatokra van szükség.
  • A Covid-19 betegségre fogékonyak és az azzal szemben immunis egyének csoportjainak azonosítására és nyilvántartására rövid és hosszú távon is célzott járványügyi intézkedéseket kell tenni.
  • A tapasztalatok alapján sürgősen létre kell hozni a népegészségügy jelentősen megerősített intézményes és oktatási alapjait, javítani kell mind a lakosság tájékoztatását célzó, mind a szakmai és szakmaközi kommunikációt.
  • A Covid-19 elleni védőoltás(ok) elérhetővé válásakor fel kell készülni az egyéni védettségi szintek szerinti csoportosítás alkalmazására.
  • Az esetleg tartóssá váló koronavírus vagy további, az ismeretlenségből előbukkanó járványok veszélyeit csökkentendő, meg kell erősíteni a tudományos kutatást az érintett területeken.
  • A jövőt illetően foglalkozni kell a különféle krónikus betegségben szenvedők közvetett érintettségével, az elmaradt szűrések, vizsgálatok, kezelések miatt várható igen komoly problémákkal. Előreláthatólag még hosszabb várólistákkal, megkésett diagnózisokkal kell majd szembesülnie az amúgy is leterhelt és alulfinanszírozott egészségügynek.
A teljes dokumentum IDE KATTINTVA érhető el.

Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!