Pécs, a kultúra városa

AZ ÖSSZES ÖNKORMÁNYZATI IDŐSOTTHONBAN ELVÉGEZTÉK A KORONAVÍRUS-TESZTEKET

2020.04.16.
Az összes önkormányzati idősotthonban elvégezték a koronavírus-teszteket
Összesen 136 koronavírus-tesztet végeztetett el a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézményei dolgozóinak segítségével. A városháza közleménye:

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata több héttel ezelőtt kezdte meg az egyeztetéseket arra vonatkozóan, hogy a fenntartásában működő idősotthonokban klinikai szintű – azaz nem gyors – új koronavírusteszteket végeztethessen mind a dolgozókon, mind pedig a gondozottakon.
Ilyen, úgynevezett PCR alapú teszteket ismereteink szerint összesen két, hatóság által akkreditált magánlabor végezhet Magyarországon, közülük sikerült megtalálnunk azt, amely szabad kapacitással rendelkezik. A teszteket a húsvéti hétvégét követő kedden végeztettük el, és szerdán adtuk le kiértékelésre. Összesen 136 tesztet végeztettünk el a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézményei dolgozóinak segítségével.
Ez a mennyiség az önkormányzat fenntartásában működő Integrált Szociális Intézmény két telephelyen működő idősotthonainak minden gondozottja és dolgozója szűrésére elegendő volt. Ezen felül lehetőséget kapott tesztek elvégzésére két, nem önkormányzati fenntartású, de Pécsett működő idősotthon dolgozói állománya is.

Jelenleg a tesztek eredményét várjuk, ezek várakozásaink szerint a hét végéig érkeznek meg. Amint birtokunkban lesznek, a PCR tesztek eredményeit a nyilvánosság elé tárjuk.”
FRISSÍTÉS: A Péterffy Attila a csütörtöki Online Városinfón beszámolt arról is, hogy már a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet előtt is az előírt felszereltséggel és eljárásrenddel működtek a pécsi önkormányzat idősotthonai. A vírushelyzet miatt viszont megváltoztak a követelmények. Március 30-án az idősotthonai részére 1000 védőkesztyűt, 150 védőmaszkot, és megfelelő mennyiségű fertőtlenítő szert biztosított az önkormányzat. Április 5-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott egy ún. infekciókontroll előírást, amiben meghatározzák azt, hogy az idősotthonokba a járvány miatt milyen védőeszközöket kell beszereznie a fenntartónak. Április 9-én a város gondoskodott is a védőfelszerelések beszerzéséről.

A Baranya Megyei Kormányhivatal népegészségügyi osztálya, egészen pontosan a járási tisztifőorvos ápolásszakmai ellenőrzést tartott április 15-én, szerdán a pécsi önkormányzat által fenntartott Integrált Szociális Intézmény Zipernowsky úti telephelyén, ahol jelenleg 16 idős embert gondoznak.

Péterffy Attila elmondta, az ellenőrzés egyetlen érdemi negatív megállapítása az említett, április 9-én megrendelt védőeszközök hiánya volt. Csütörtökön, április 16-án ezek a védőeszközök – védőruha, védőszemüveg, köpeny, arcpajzs, egészségügyi fejkendő, lábzsák – megérkeztek az otthonba. Péterffy leszögezte, úgy véli, hogy az önkormányzat a felelős fenntartótól elvárható minden egyes intézkedést megtett a kellő időben.

Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!