Pécs, a kultúra városa

EGY HÉT KELLETT HOZZÁ, DE EGYRE TISZTÁBB, MIKOR ÉS HOGYAN KELL TESZTELNI A PÉCSI SZAKRENDELÉSEKEN

2020.05.13.
Egy hét kellett hozzá, de egyre tisztább, mikor és hogyan kell tesztelni a pécsi szakrendeléseken
A rendelőintézetekben a “koronagyanús” esetek el sem jutnak a szakrendelésig.


Május negyedikével újraindult az egészségügy nem sürgősségi része, persze csak fokozatosan éled újra az ellátás, és sok tekintetben nagyon más lesz, mint amit korábban megszoktunk. Mint megírtuk, múlt hét elején még nagy volt a bizonytalanság a betegek és az egészségügyi szolgáltatók részéről. Előbbiek megrohamozták a szakrendeléseket Pécsett is, pedig kizárólag telefonos egyeztetés után lehet vizsgálatra érkezni, ráadásul egy sor beavatkozásnál és vizsgálatnál negatív koronavírus-tesztet írt elő a miniszteri rendelet. Múlt hét elején még a pécsi rendelőintézetekben sem tudtak semmi biztosat arról, ki biztosítja számukra az amúgy igen költséges PCR-teszteket.
E hét elején, nyilván a rengeteg visszajelzés következtében, az április 30-ai ukáz után újabb miniszteri utasítás született a betegellátásban alkalmazandó új eljárásrendről, ami egyes helyekre már eljutott, máshová a következő órákban fog.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense, gyermekorvos lapunkat arról tájékoztatta: az immár biztos, hogy a pécsi rendelőintézetek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapnak PCR tesztet, ha szükséges. Erre azonban vélhetően nem lesz gyakran szükség, mivel a rendelőintézetbe történő belépéskor “előszűrik” a betegeket (lázmérés, kikérdezés), a gyanús eseteket eleve elkülönítik. Ha úgy ítélik meg, hogy nagy az esélye a fertőzöttségnek, mentőt hívnak és a protokoll szerint a beteg a pécsi koronavírus-központba kerül, tehát el sem jut a szakrendelésig, a tesztelést pedig a központban végzik el.
Módosult továbbá azoknak a beavatkozásoknak, vizsgálatoknak a listája, amelyek a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatúnak minősülnek. A pécsi rendelőintézetekben elérhető szakrendelések közül így már kizárólag a fül-orr-gégészet tartozik ebbe a körbe. A magas kockázatú szakrendeléseken egyébként ugyanolyan védőfelszerelést kell viselniük a dolgozóknak, mint azoknak, akik koronavírus-fertőzötteket kezelnek.

Fontos, hogy mostantól az elektív (tervezett, nem sürgős) beavatkozások esetében az PCR-teszttel történő vizsgálat csak abban az esetben előírt, ha a beteg a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje szerint koronavírus–gyanúsnak minősül.

A fül-orr-gégészeten az alábbi betegvizsgálatok magas kockázatúak:

endoscopos orr-garat műtétek
légcsőmetszéses beavatkozások
orr-garat vizsgálat

Fenti vizsgálatokat FFP2 maszkban, védőszemüvegben, nyakig zárt, hosszú ujjú
köpenyben, egyszer használatos gumikesztyűben kell végezni.
Amennyiben a szakorvos a beteget koronavírus-gyanús esetnek minősíti, a tervezett beavatkozást el kell halasztani. A beavatkozást csak negatív PCR-eredmény esetén lehet elvégezni. A PCR-mintavétel abban az esetben történik a szakrendelőben, ha a beteg vizsgálatára is az adott intézményben kerül sor.

INNEN letölthető a “SARS-CoV-2 átvitel szempontjából magas kockázatú beavatkozások” aktuális listája.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!