Pécs, a kultúra városa

EGYETEMVÁROSI KERÉKPÁRÚT

Pécs - Egyetemvárosi Kerékpárhálózat fejlesztése
Egyetemvárosi kerékpárút
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 303/2011. (06.23.) számú határozatában döntött, a DDOP-5.1.1-11 kódszámú pályázaton való részvételről, melynek tárgya a „Pécs - Egyetemvárosi Kerékpárhálózat fejlesztése”. A pályázathoz szükséges saját erőt a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. A pályázatot a Közreműködő Szervezetként eljáró Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2012. január 5-én részesítette támogató döntésben.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. projektmenedzselésével megvalósítandó pályázat célja a pécsi kerékpáros közlekedés színvonalának, biztonságának és elfogadottságának biztosítása, javítása. Annak érdekében, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételeknek Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata meg tudjon felelni, egy teljes település részt, mint egységet kellett kijelölni a megvalósítandó kerékpárforgalmi létesítmények számára.

A Pécsi és az Országos Kerékpáros klubbal egyeztetve így lehetőség nyílott az Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztéseit az Egyetem, mint az egyik legnagyobb kerékpáros forgalmat generáló intézmény igényeit is kiszolgáló projekt megvalósítására. Ennek keretében biztonságos, szabványos kerékpárforgalmi létesítmények kerülnek kialakításra az Ifjúság útja – Rókus utca – Petőfi utca – Kodály Zoltán út – Attila utca – Klímó György utca – Esze Tamás utca – Janus Pannonius utca – Széchenyi tér – Mária utca – Nagy Flórián utca – Király utca – Lánc utca – Zsolnay Vilmos utca nyomvonalán.

A projekt útvonala számos oktatási intézményt, középületet, műemlékvédelmi szempontból fontos területet is érint, így a hivatásforgalmi mellett a turisztikai célú kerékpározás elősegítése, a város turisztikai vonzerejének növelése is megvalósul a projekt által.

A projekt során Pécs városfallal körülvett belvárosát 30 km-es forgalomcsillapított övezetté alakítjuk át ezzel lehetővé téve a szabad kerékpáros közlekedést ezen a területen.

A pályázatnak köszönhetően - a végig táblákkal jelzett- 3,2 kilométer hosszúságú útvonalon, 203 méter elválasztás nélküli, 602 méter elválasztott gyalog- és kerékpárút, illetve 557 méter hagyományos kerékpárút kerül kialakításra. A fennmaradó szakaszokon figyelemfelkeltő jelzések (kerékpáros nyom jelzése) felfestésével a már meglévő utak használatára kerül sor.

A pályázat keretein belül nem csak a kerékpárutak és jelzések (táblák, nyomvonalfestés) kerülnek kialakításra, hanem az egyéb, a komfortos biciklizéshez elengedhetetlen kellékek is beszerzésre illetve beépítésre kerülnek az érintett szakaszok mentén, ilyenek a projekt fontos részét képző „U” alakú kerékpártámaszok is.

A projektnek köszönhetően az útvonal mentén alábbi helyeken kerül kialakításra ún. „U” alakú biciklitámasz:

  • PTE BTK, Ifjúság útjai központ, 27 db támasz, azaz 54 férőhely
  • Ifjúság útja 71. szám előtt 7 db támasz, azaz 14 férőhely
  • Rókus utcai sportpályánál 5 db támasz, azaz 10 férőhely
  • Xavér templom mellett 4 db támasz, azaz 8 férőhely
  • Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények, Lánc utca 6 db támasz, 12 férőhely.
   A kerékpárút 2014. március 30-án került átadásra a nagyközönség számára.


« vissza

RENDELETEK KIHIRDETÉSE

Pécs M. J. Város Önkormányzata Közgyűlésének alábbi rendeletei 2020. szeptember 26. napján léptek hatályba:

Tovább >

SZAKÉRTŐI MUNKAANYAG

Az alábbi linken elérhető a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdálkodásáról készült szakértői munkaanyag.

Tovább >

HELYI ADÓK BEFIZETÉSE

Az új koronavírus emelkedő esetszámait, valamint a pécsiek egészségét és biztonságát szem előtt tartva a pécsi önkormányzat Adóhatósági Főosztálya arra kéri a tisztelt pécsieket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, esedékes adóbefizetéseiket elektronikus úton teljesítsék.

Tovább >