Pécs, a kultúra városa

ERRŐL A 26 BARANYAI TELEPÜLÉSRŐL HÍVHATNAK MEG EMBEREKET A NAGY KORONASZŰRÉSRE

2020.05.03.
Erről a 26 baranyai településről hívhatnak meg embereket a nagy koronaszűrésre
Összeszedtük, mit érdemes tudni a tegnap indult és május 14-éig tartó országos vizsgálatsorozatról. A cikk végén található azoknak a baranyai településeknek a listája, amelyekről meghívhatnak résztvevőket a koronaszűrésre.

Május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indult négy egyetem, köztük a pécsi, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével. A kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – írja a [color=#8CC63E]KSH internetes oldala[/color].

Ki vehet részt a tesztelésen?

Akit erre – véletlenszerű választással képzett minta alapján – meghívnak. A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak a kutatók többek között a kockázati tényezőkről. A kutatásban azok részvétele is fontos, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

Meddig tart a vizsgálatsorozat? Hogyan értesítik a kiválasztottakat?

A felvétel időtartama két hét, május 1-től és május 14-ig tart. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

Kötelező részt venni a tesztelésen?

Nem. A felmérésben érintettek a felkérő levélben található azonosító segítségével jelezhetik a tesztelésben történő részvételi szándékukat a regisztrációs felületen. A regisztrációt követően minden résztvevőnek lehetősége nyílik a kérdőív elektronikus kitöltésére. Amennyiben valaki nem él ezzel a lehetőséggel, a KSH munkatársai telefonon fogják megkeresni a kérdőív kitöltése céljából.

Mit vizsgálnak?

A levett mintákból PCR vizsgálatokkal megállapítják a vírus esetleges jelenlétét a szervezetben, illetve további vizsgálatokkal az immunrendszer válaszáról is kaphatnak információkat. De nemcsak
az derül ki a vizsgálatból, hogy az érintett fertőzött-e, hanem az is, hogy átesett-e már a fertőzésen.

Hol történik a mintavétel?

A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben, telefonon értesítést kaptak és kitöltötték a kérdőívet.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból pálcikával vett mintavételből áll.

Mikor lesz eredmény? Kapnak-e értesítést a résztvevők az eredményről?

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

Bármely településről választhatnak résztvevőket?

Baranyából 26 település (9 város és 17 község) lakói közül választanak résztvevőket. A következő településeken élők számíthatnak rá, hogy felveszik velük a kapcsolatot és felajánlják nekik a tesztelés lehetőségét.

Városok: Pécs, Komló, Mohács, Szigetvár, Siklós, Kozármisleny, Pécsvárad, Szentlőrinc, Mágocs.

Községek: Bicsérd, Beremend, Bikal, Geresdlak, Gödre, Kárász, Kétújfalu, Kölked, Lánycsók, Máza, Nagytótfalu, Palotabozsok, Pellérd, Peterd, Somogyapáti, Vajszló, Véménd.
További információk a vizsgálatról a [color=#8CC63E]KSH-oldalán[/color] és ebben, a PTE Klinikai Központjának vezetőjével készített [color=#8CC63E]interjúban[/color].

Forrás: pecsma.hu
   
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!