Pécs, a kultúra városa

ÉRTÉKES PÉCS

A konstrukció versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakítását és fejlesztését támogatja.
Értékes Pécs
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága 321/2012. (08.29) számú határozatában kérte fel a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, a DDOP-2.1.1/D-12 kódszámú, „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című felhíváson történő indulásról. A pályázati konstrukció keretében olyan projektek támogatására kerül sor, amelyek a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciók fejlesztését tőzik ki célul, továbbá konstrukció versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakítását és fejlesztését támogatja.

Pécs városa meglévő, több évszázadra illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt, a pályázatot nem önállóan, hanem konzorciumi formában kívánja megvalósítani. A projektben az önkormányzatot konzorciumvezetőként a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. képviseli, mellette a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, a Pécsi Zsidó Hitközség, a Pécs- Kertvárosi Református Egyházközség és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye vesznek részt konzorciumi partnerként a pályázat megvalósításában. A pályázat címe „Értékes Pécs”.

A konzorciumi partnerek az alábbi intézményeiken, épületeiken kívánják a pályázat által generált fejlesztések végrehajtani:

1. Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mint konzorciumvezető részéről:

•    Cella Septichora látogatóközpont
•    Középkori Egyetem,
•    Ókeresztény Mauzóleum turisztikai attrakcióinak fejlesztése

2. Pécsi Zsidó Hitközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A Pécsi Zsinagógában a város zsidóságához köthető történeti, vallási kiállítás megvalósítása, továbbá a templomban található tóraszekrény és orgona környezetének restaurálása

3. A Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    Reformációtörténeti kiállítás létrehozása, Szabadság utca 33 sz. alatt található gyülekezeti terem átalakításával, akadálymentesítésével

4. A Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A Pécs, Zrínyi utca 15. sz alatti telken új kápolna, harangtorony építése, illetve a meglévő, utcafronti épületben szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény létrehozása.

5. A Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

•    A kertvárosi templomban egy orgona kerül beépítésre, továbbá a templom mennyezetén 159 db kazetta kerül felhelyezésre és megfestésre ornamentika mintákkal, egyedi koncertélményt és különleges látványelemet biztosítva.
•    A projektelem keretében megvalósul a templom belső terének, ezen belül a mellékhelyiségeknek az akadálymentesítése.

A pályázatnak köszönhetően nem csak helyszínek kerülnek átalakításra, felújításra, a kiállítások interaktív bemutatóeszközökkel (LCD Tv, projektor, multimédiás táblák, kronoszkóp, stb.) is bővülnek. A projekt sikere esetén egy ún. QR kóddal használható „Innoguide” rendszer is bevezetésre kerül, mely az okos telefonnal érkező látogatók számára kínál idegenvezetést a résztvevő helyszíneken, illetve a kiállításokat összekötő útvonalak mentén.


« vissza

RENDELETEK KIHIRDETÉSE

Pécs M. J. Város Önkormányzata Közgyűlésének alábbi rendeletei 2020. szeptember 26. napján léptek hatályba:

Tovább >

SZAKÉRTŐI MUNKAANYAG

Az alábbi linken elérhető a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdálkodásáról készült szakértői munkaanyag.

Tovább >

HELYI ADÓK BEFIZETÉSE

Az új koronavírus emelkedő esetszámait, valamint a pécsiek egészségét és biztonságát szem előtt tartva a pécsi önkormányzat Adóhatósági Főosztálya arra kéri a tisztelt pécsieket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, esedékes adóbefizetéseiket elektronikus úton teljesítsék.

Tovább >