Pécs, a kultúra városa

EZEK A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN

Dr. Kanizsai Péter, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője skype-interjúban válaszolt a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre az UnivTv-n. Érdemes meghallgatni a szakember véleményét és tanácsait!
Ezek a leggyakoribb kérdések a koronavírussal kapcsolatbanA kérdések és Dr. Kanizsai Péter válaszai összefoglalva:


Mik a koronavírus leggyakoribb tünetei?
Általában 38 fok feletti lázzal jelentkezik, száraz köhögéssel, gyengeséggel, és gyakori tünet a légszomj is. Ritkán fordul elő: hasmenés, hányás, émelygés. Ezek azok a tünetek, amik miatt összetéveszthető a koronavírus az influenzával.


Mik az eltérések az influenza és a koronavírus között?
Influenza esetén a betegeknek nincs légszomja (ami 10-14 nap után tapasztalható), míg a koronavírus-fertőzésre nem jellemző az influenzával társított végtagfájdalom, fejfájás.


Mikor kell orvoshoz fordulnunk?
A betegség 80 százalékban gyors lefolyású és tünetmentes, főképp a fiatal korosztály esetében. Ha viszont jelentkezik a légszomj tünete, gyorsan mentőt kell hívni.


Mikor kell szűrni a betegeket?
Szűrést nem végeznek, viszont mikrobiológiai vizsgálatot, víruspartikulum-kimutatást igen (ezek a mintavételek viszont csak az adott pillanatról adnak képet). Ha felmerül a fertőzés gyanúja és a beteg bekerül a Megyei Kórház területén kialakított koronavírus ellátó központ rendszerébe, akkor a szűrőkamionban végzik el az első ilyen mintavételt. Ha erős a fertőzés gyanúja, de tünetmentes a beteg, akkor sem valószínű, hogy felveszik a kórházba, ekkor jön a kéthetes otthoni karantén. A karantén végén történik egy úgynevezett felszabadító vizsgálat, aminek negatívnak kell lennie ahhoz, hogy a potenciális beteg visszatérhessen a mindennapi életbe.


Mit tehetünk komfortérzetünk növelése érdekében, ha poteciális betegként otthoni karanténba kerülünk?
Szükséges ehhez a pihenés, sok folyadék fogyasztása, bevált „házi praktikák” alkalmazása (például: gyömbér-citrom-méz kombináció). Ha magas a lázunk, Algopyrint vagy valamilyen paracetamol tartalmú készítményt használjunk, ne ibuprofen tartalmút.


Mi történik azzal, aki kórházba kerül?
Ez attól függ, hogy milyen súlyos a beteg állapota. Akiknél súlyos a légszomj, azok intenzív osztályra kerülnek és mesterségesen lélegeztetik őket. Ugyanakkor vannak olyanok, akiknek csak oxigén-kiegészítésre van szükségük, ők koronavírus ellátó központon belül a megfelelő helyen kapnak úgynevezett támogató terápiát. Ellenszere a koronavírusnak nincs.


Mi a legfontosabb, amit tehetünk?
Maradjunk otthon. Csak a legszükségesebb elintézni valók miatt hagyjuk el otthonunkat. Lehetőleg pedig viseljünk kint szájmaszkot.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!