Pécs, a kultúra városa

FÉLPÁLYÁS ÚTLEZÁRÁS A NAGY IMRE ÚTON

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a város kerékpárhálózatát folyamatosa fejlessze, melynek érdekében a „TOP-6.4.1 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívására több pályázatot is benyújtott.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából folyamatosan zajlik a TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00002 kódszámú, „Nagy Imre út fejlesztése” című projekt keretein belül a Maléter Pál utat az Expo Centerrel összekötő kerékpárút építése. A kertvárosi területen a Nagy Imre út fejlesztése mellett a „TOP-6.1.5-15-PC1-2016-00004 - Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés - Gazdaságélénkítő, iparterületek feltáró kelet-nyugati út kialakítása III. ütem: Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése” tárgyú projekt kivitelezése is zavartalanul, az ütemtervnek megfelelően halad. A két projekt kapcsán 2020. május 18. és 31. között a következő forgalomkorlátozásokra kell számítani.


A város kiemelt feladatának tekinti, hogy a kertvárosi kerékpárhálózatot bővítse, kiegészítse. A cél érdekében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a „Nagy Imre út fejlesztése” tárgyú projektet, melynek köszönhetően a Nagy Imre út környezetében kerékpárút kiépítésére és az Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére a város bruttó 324 228 706 forintot nyert el.

A projekt keretében közel másfél km új kerékpáros útvonal kerül kialakításra a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az EXPO Center csomópontig. A szakasz eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, a szakasz vége pedig a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő kerékpárúthoz.

A közútiti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében szükséges a Nagy Imre úti út felújítása is, mely szintén a projekt része. A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszűi úti csomópontja közötti kb. 550 méter hosszú szakasz fejlesztése során a nyomvályús burkolat megszüntetésre kerül, továbbá a jelentős járműforgalom terhelésnek való ellenállás érdekében a kötő és kopóréteg teljes felújítására fog sor kerülni.

A projekt kivitelezési munkái miatt május 18. és május 31. között az alábbi munkákra és forgalomkorlátozásokra kell a lakosságnak felkészülnie:

A Megyeri úton a Kosárlabda Akadémia és a Pécs Pláza csomópontok között kerékpárút burkolatépítési munkálataira, valamint közvilágítás létesítésére kerül sor. A kivitelezés során időszakosan munkagépek lassíthatják a forgalom haladását.
A Nagy Imre út, Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán 2020.05.25-től elindulnak az útburkolatot érintő fejlesztési munkálatok. A fejlesztéssel érintett útszakasz 2 ütemre bontva kerül felújítása. Az egyes ütemek tervezetten 1,5-1,5 hónapig fognak tartani. A fejlesztések során a teljes útpálya kopórétege megújul, áthelyezésre kerülnek a nyomtávban található víznyelőaknák, valamint a kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódva új biztonságos kerékpáros átvezetések készülnek.
Az útburkolat felújítás I. ütemében a kivitelezési munkálatok miatt a Keszüi úti körforgalom és a Maléter Pál úti csomópont között a Nagy Imre út félpályás lezárására kerül sor 2020. május 25. napjától, az átmenő forgalom egyirányúsítása mellett.
Az áthaladás kizárólag a Maléter Pál út irányából a Megyeri út felé haladóknak lesz biztosított, a Megyeri út irányából érkezők a Varsány utca irányába kerülnek elterelésre. A terelési útvonal a következő: Keszüi út - Varsány utca - Maléter Pát út.
Időszakosan korlátozásokra lehet számítani az alábbi útcsatlakozásokban: Nagy Imre út - Melinda utca, Nagy Imre út - Sarolta utca, Nagy Imre út - Gyöngyös utca.

A tervezett korlátozások során a Nagy Imre út nyugati oldalán lévő Sarolta utca nevű buszmegálló felújításra kerül, mely ideiglenes jelleggel ismét a Lahti utcai megállóhoz kerül áthelyezésre.
A Nagy Imre út keleti oldalán lévő buszmegállók a tárgyi időszakban változatlanul üzemelni fognak.
A Nagy Imre út keleti oldali taxidrosztja az építés ideje alatt áthelyezésre kerül a Maléter Pál úttal párhuzamos belső útra.

TOP-6.1.5-15-PC1-2016-00004 - Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés - Gazdaságélénkítő, iparterületek feltáró kelet-nyugati út kialakítása III. ütem: Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése” kapcsán várható korlátozások:

A projekt eredményeképpen megvalósul a közvetlen összeköttetés az Expo Center, Vásártér, Megyeri út, és a délnyugati elkerülő út között. Az új 600 méteres Füzes dűlői szakasz javítja a munkaerő-mobilitást. A fejlesztés nem csak a gépjárművel történő munkába járás lehetőségeit javítja, hanem magába foglal egy kerékpáros fejlesztést is. A pályázatnak köszönhetően a korábban megépült Pellérd-Pécs kerékpárút bevezetésére is lehetőség van. A projekt részeként a pellérdi kerékpárút nyugati elkerülő úton történő átvezetése mellett a Füzes dűlőn keresztül kiépülő út mellett kerékpárút építésre is sor kerül egészen az Expo Center – Megyeri út csomópontig tartó mindösszesen 1,2 km hosszúságban.

A Füzes dűlőben folytatódnak az útépítési munkálatokat. Az elkészült töltésszakaszokon útalap építése, padkarendezés, szegélyépítés, valamint vezetékek nyomvonalásása folyik a következő hetekben. Az építés ideje alatt a Füzes dűlőben, illetve a Nyugati ipari úton munkagépek lassíthatják időszakosan a forgalmat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri a kivitelezések során.

Kapcsolódó térképek letöltése:

Letöltés...
Letöltés...

« vissza

RENDELETEK KIHIRDETÉSE

Pécs M. J. Város Önkormányzata Közgyűlésének alábbi rendeletei 2020. szeptember 26. napján léptek hatályba:

Tovább >

SZAKÉRTŐI MUNKAANYAG

Az alábbi linken elérhető a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdálkodásáról készült szakértői munkaanyag.

Tovább >

HELYI ADÓK BEFIZETÉSE

Az új koronavírus emelkedő esetszámait, valamint a pécsiek egészségét és biztonságát szem előtt tartva a pécsi önkormányzat Adóhatósági Főosztálya arra kéri a tisztelt pécsieket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, esedékes adóbefizetéseiket elektronikus úton teljesítsék.

Tovább >