Pécs, a kultúra városa

HÁROM PÉCSI ÉPÍTÉSZETI REMEK A „LEGEK” KÖZT

Az Index többek között építészeti toplistával búcsúztatta az elmúlt évtizedet, azaz a 2010-es éveket, melybe a 30 legjobban sikerült hazai építészeti alkotást válogatták össze az Építészfórum szakértői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel segítségével. Az izgalmas listába három pécsi építészeti remek is bekerült! Mutatjuk ezeket.
Mint írják, a végeredmény egy nagyon sokszínű és érdekes válogatás, bár általános statisztika nem vonható le, de nagyon sok átépítés, rekonstrukció került fel a listára, ami talán jelzi, hogy az építészetben egyre fontosabbá válik a meglévő épített értékekkel való jó bánásmód, az előző nemzedékek által itt hagyott épületállomány hasznosítása.

A pécsi „legek”
1. Kodály Központ (2010)
Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek (Építész Stúdió)

Magas színvonalú, nagyszabású koncerthelyszín épült az EKF alkalmából Pécsett. A belső terekben is visszaköszönő csigaházzá csavarodó épületszerkezet egy egészen professzionális hangversenytermet ölel körbe, amely bárhol a világon megállná helyét.2. Zsolnay Kulturális Negyed (2011)
Baranyi-Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János – MCXVI

Város a városban: a hajdani Zsolnay-porcelángyár területén elkészült EKF-beruházás kötődik legerősebben a kulturális alapú városfejlesztés lényegéhez, hiszen egy ipari terület, annak épített öröksége ad most helyet különböző új kulturális és kereskedelmi funkcióknak.
3. Szathmáry-palotarom (2012)
Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál

A törökök idején derviskolostornak használt tettyei reneszánsz villa maradványait egészítették ki egy kilátóval és több elemmel. Míg a huszadik században mindenhol a fa, vagy épp a beton volt a középkori romok kiegészítője, itt a rozsdás hatású corten acél – az évtized egyik legdivatosabb anyaga – lett. Romszerű jellegét megőrző, ugyanakkor önmagában is értelmezhető alkotás született.A listán szerepel többek között a pannonhalmi Szent Márton-bazilika rekonstrukciója, a celldömölki Kemenes Vulkánpark, a budapesti Várkert Bazár, vagy a Kossuth tér és az Országház látogatóközpontja. A teljes lista itt tekinthető meg.
(Forrás: pecsma.hu)

« vissza

RENDELETEK KIHIRDETÉSE

Pécs M. J. Város Önkormányzata Közgyűlésének alábbi rendeletei 2020. szeptember 26. napján léptek hatályba:

Tovább >

SZAKÉRTŐI MUNKAANYAG

Az alábbi linken elérhető a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdálkodásáról készült szakértői munkaanyag.

Tovább >

HELYI ADÓK BEFIZETÉSE

Az új koronavírus emelkedő esetszámait, valamint a pécsiek egészségét és biztonságát szem előtt tartva a pécsi önkormányzat Adóhatósági Főosztálya arra kéri a tisztelt pécsieket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, esedékes adóbefizetéseiket elektronikus úton teljesítsék.

Tovább >