Pécs, a kultúra városa

KEMENESI GÁBOR: IDŐT NYERTÜNK A FELKÉSZÜLÉSRE A MÁSODIK HULLÁM ELŐTT

2020.06.02.
Kemenesi Gábor: időt nyertünk a felkészülésre a második hullám előtt
Az új koronavírussal kapcsolatban folyamatosan zajlanak a kutatások, a szakemberek igyekeznek kifejleszteni a vakcinát, sok tapasztalatot is gyűjtöttek már a különböző országok példáiból. Mindemellett azonban sajnos nagy a bizonytalanság, a virológusok is sok kérdésben csak találgatni tudnak, hiszen mindeddig ismeretlen vírustörzsről van szó.

A Népszava.hu által készített hosszú interjúban Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa a következő kijelentéseket tette, melyeket mindenkinek érdemes tudni:
 • Még mindig ugyanaz az ellenfél, mint eddig és ugyanúgy komolyan kell venni. Még bármi megtörténhet.
 • Amit föl kell adnunk a korábbi életmódunkhoz képest, az a biztonságérzet, amiben eddig éltünk. Azokat a korlátokat, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz.
 • Logikus és ésszerű döntések voltak a korlátozások, a bezárások, hogy ne hagyjunk teret a vírusnak, amit sokan hurcoltak haza Nyugatról. A mostani lazítás nem járványügyileg, hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek.
 • Az újranyitás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes. A vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.
 • A vírusgenomok vizsgálataiból az derült ki, hogy sok európai helyről került hozzánk vírus, és volt néhány földrészeken átnyúló behurcolás is.
 • Ha a vírus visszatér, már nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb. De arra, hogy hogyan tér vissza, nagyon sokféle forgatókönyv létezhet. Azt mondhatjuk: értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre.
 • Húsz év múlva sem fogunk annyit tudni, mint szeretnénk. Ugyanakkor a kritikus kérdésekből jó párat már sikerült megválaszolni. Készülhettek diagnosztikai tesztek, elindulhattak az ellenanyag-, vakcinafejlesztések. Azonban még mindig nyitott egy csomó kérdés, például az immunitásunkra vonatkozóak.
 • A legfontosabb tudásunk jelen pillanatban az, hogy az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, komolyabb, mint az influenza. Azaz a fertőzés ellen jelenleg a legtökéletesebb védekezési eszköz a szájmaszk, a kézmosás, az arc érintésének kerülése, a közösségi távolságtartás.
 • A szakemberek nem tudják, hogy a nyár milyen hatással lesz a vírusra. De nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja. Valószínű, hogy a járvány szezonális jellegű lesz. A koronavírusok általában ilyenek és az őszi-téli hullámuk a súlyosabb.
 • Ha nincs kinek átadni, akkor egy idő után az immunrendszerünk legyőzi. Ez azt jelenti, hogy egy idő után, úgymond kipucolódik a szervezetünkből. Ha mi eközben nem találkozunk senkivel, akkor a fertőzési láncolat megszakad, elhal.
 • Minden vírusnál megfigyelhető, hogy vannak olyan genetikai adottságok, amelyek ellenállóvá tesznek velük szemben.
 • Minden vírus mutálódik, ez egy természetes folyamat, azonban ezek nem lényegiek, a vakcinafejlesztéseket nem érintik.
 • Károsnak tartja, amikor bizonyos szakértők azt mondják, hogy nyárra már polcokon lesz a vakcina. Nem igaz, nem lesz ott. Mert ha meg is lesz az oltásjelölt, azt végig kell vinni a klinikai tesztfázisokon, amit egyedül egy intézet, vagy ország meg sem tud csinálni. Hogy maholnap vakcina lesz, az álom, az egy hazugság.
 • Jó esély van rá, hogy egy stabil vakcina lesz, amit nem kell évente újra csinálni.
 • Hozzá kell szoknunk, hogy jöhetnek az újabb, világ körüli útra kelők. Ezek általában légúton terjedő vírusok szoktak lenni. Ahogy az emberiség utat tör magának mindenféle kis erdőben, meg dzsungelben, városokat épít, egyre több ilyen esemény lesz.
   
Kiemelt fotó: Népszava« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!