Pécs, a kultúra városa

KEMENESI A VÍRUSRÓL: NEM A FÉLELEMBEN, A TUDÁSBAN KELL HINNI

2020.05.18.
Kemenesi a vírusról: nem a félelemben, a tudásban kell hinni
Egy rövid videóban beszélt röviden a koronavírus-kutatás jelenlegi állásáról, a gyógyszerekről, a társadalmi hatásokról Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai Kutatóközpont virológusa.


Elmondta, jelenleg az enyhítések fázisa zajlik, ugyanakkor nemsokára kemény harc lesz azért, hogy ne következzen be egy komolyabb második hullám.
Sokan felteszik a kérdést a vírus társadalmi-gazdasági hatásait illetően – hogyan tovább? A válasz Kemenesi szerint, ugyanúgy mint eddig. A különbség csak az, hogy készenléti állapotban kell lennünk. Az pedig, hogy újra berobban-e, csakis magunktól függ. Továbbra is tudatában kell lenni a vírus jelenlétének és figyelni a higiéniára.

A gyógyszerekkel kapcsolatban Kemenesi elmondta, egyik sem fog változtatni azon, hogy nekünk hogyan kell kezelni a járványt. A változás csak az lesz, hogy az orvos tud majd mihez nyúlni, ha olyan helyzet adódna. Jelenleg több száz gyógyszert tartanak ígéretesnek a gyógyítás terén, jó párat már vizsgálnak is. A virológus szerint biztosan lesz majd gyógyszer a koronavírusra, de ezeket a kórházban fekvőkön fogják elsősorban alkalmazni.

Arra a kérdésre, hogy mikor, nehéz nyilatkozni. A korai, elbizakodott médianyilatkozatok oda vezethetnek, hogy az emberek bizalma romlik.

Mindezek viszont azon mit sem változtatnak, hogy nekünk oda kell figyelni a higiéniára, rendszeresen kezet mosni és sok óvintézkedést betartani.
Az oltásokkal kapcsolatban Kemenesi úgy nyilatkozott, a történelem során még soha nem volt arra példa, hogy ennyire gyorsan ennyire hatékonyan dolgozzanak a kutatók, mint most. Jó hír, hogy jelenleg 12 olyan vakcina van klinikai fázisban, nagyon kevés annak az esélye, hogy egy se legyen hatékony a vírus ellen. Ugyanakkor újra hangsúlyozni kell, időpontot nem lehet mondani. Ha lezajlanak a vizsgálatok, megkezdődik a gyártás, akkor is az adott helyzettől, körülményektől fog függeni az, hogy ki kapja meg elsőként.

Kemenesi Gábor szerint az a 7-10 nap, ami a közép-kelet európai blokk nyert a nyugati országokkal szemben, az elég volt arra, hogy időben korlátozni lehessen az emberek mozgását, hogy ne tudjanak nagyobb járványos gócpontok létrejönni.

A virológus szólt a társadalmi hatásokról is. Ahogy fogalmazott, a társadalom pontosan úgy reagál, ahogy az várható is volt: ahogy elmúlik a baj, elkezdjük keresni az okokat. Sokan a felelősöket fogják keresni. A legfontosabb az, hogy legyünk tudatában annak, hogy van közöttünk egy új, még ki nem ismert vírus. Nem a félelem, hanem a tudás az, amiben hinni kell.

A teljes videó:
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!