Pécs, a kultúra városa

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS: 3 ÓRÁRA AZ IDŐSEKÉ LESZ AZ ÖSSZES ÉLELMISZERBOLT, PATIKA, PIAC - 2020.03.27

Egy kicsit újra megváltozik Magyarországon a karanténélet, a március 27-én bejelentett országos kijárási korlátozás kormányrendelete ugyanis kimondja: két héten keresztül csak a 65 évesek vagy az annál idősebbek mehetnek boltokba, patikákba, piacokra reggel 9-től 12 óráig.
Kijárási korlátozás: 3 órára az időseké lesz az összes élelmiszerbolt, patika, piac - 2020.03.27
Mint azt most már valószínűleg mindenkit tudja, a kormány március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére.

Az egyik legfontosabb tudnivaló az a döntéssel kapcsolatban, hogy a kijárási korlátozás az nem egyenlő a kijárási tilalommal. Lakhelyünket a korlátozás szerint két héten keresztül csak a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. Mindezt azt jelenti, hogy boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni.

A rendelet másik fontos és a járványveszély kihirdetése óta beállt „mindennapi életünket” talán leginkább megváltoztató pontja nagyban kapcsolódik a fentiekhez. Ez a következő:

AZ IDŐS, 65 ÉV FELETTI EMBEREK CSAK 9 ÉS 12 ÓRA KÖZÖTT LÁTOGATHATJÁK AZ ÉLELMISZERÜZLETEKET, GYÓGYSZERTÁRAKAT, DROGÉRIÁKAT ÉS PIACOKAT, EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÁSOK VISZONT NEM.

Tehát, aki nem tartozik ebbe a korcsoportba, az a szükséges bevásárlást reggel 9-ig és 12 óra után intézheti el.

A CÉLJA ENNEK AZ INTÉZKEDÉSNEK AZ, HOGY AZ IDŐSEKET SZÉTVÁLASSZÁK A FIATALABB, LEHETSÉGES VÍRUSHORDOZÓKTÓL.

Tény, hogy ez egy elég ésszerű megoldás lehet az idősek védelmében és a vírus továbbterjedésének lassítására, azzal ugyanakkor érdemes számolni, hogy így három óra kiesik a 65 évesnél fiatalabb korosztály napi bevásárlásra és ügyintézésre szánt idejéből, tehát délután akár egyszerre a megszokottnál több ember is megindulhat a boltok, patikák, piacok irányába (az viszont, hogy „tömeg” lehet ezekben az időszakokban, enyhe túlzás jelen állapotban).

Az, hogy a kijárási korlátozás mennyire lesz sikeres, hasznos, hatékony, csak és kizárólag az emberek szabálykövető magatartásán fog múlni.

A rendelet további részletei itt olvashatók.

Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!