Pécs, a kultúra városa

KOZÁRMISLENYI KORONAVÍRUS-PLETKYA: A POLGÁRMESTER RÉMHÍRTERJESZTÉSÉRT TETT FELJELENTÉST

2020.06.04.
Kozármislenyi koronavírus-pletkya: a polgármester rémhírterjesztésért tett feljelentést
A május végén elterjesztett kozármislenyi koronavírus-pletkya miatt a kisváros önkormányzata kénytelen volt jelentős összeget elkölteni óvodájuk összes dolgozójának letesztelésére. A polgármester rémhírterjesztésért tett feljelentést.

Május 27-én kezdett el terjedni Kozármislenyben az a pletyka, ami szerint a Pécs melletti kisváros óvodájának több munkatársa is koronavírussal fertőződött meg. A pletyka első verziójában még az óvónők kapták el a vírust, aztán ez valahogy és valamikor megváltozott, az új típusú pletykavírus szerint a Mevid közétkeztetési cég alkalmazásában lévő óvodai konyhaszemélyzet tagjai közül lettek páran állítólagos fertőzöttek. Mint minden pletyka, ez is gyorsan eljutott a csúcsra: Kozármislenyben a vírus berobbanásáról kezdtek beszélni.


A polgármester cáfolja a hírt, feljelentést tesz

A pánikkeltő szóbeszédről beszámolt egy pécsi online lap is, megkeresésükre azonban Biró Károly, Kozármisleny polgármestere határozottan cáfolta, hogy lenne az intézményben – ahol egyébként folyamatosan végeznek gyors- és PCR-teszteket is – fertőzött.

A polgármester május 28-án egy Facebook-oldalára is feltöltött videóban újra megerősítette, hogy nincs vírusfertőzött az újranyitott óvodában. A videóban Biró Károly „rosszindulatú pletykáról” és rémhírterjesztésről beszél.

-Az óvoda újranyitását követően jelezték felém, hogy valakik rémhírt terjesztenek a városban, miszerint a kozármislenyi óvoda fertőzött lenne, hogy néhány óvónő esetleg koronavírus-fertőzést kapott. Ezt olyan személyek kezdték el terjeszteni, akik azért is hiteltelenek, mert az önkormányzati választáson alulmaradtak és nem sikerült megnyerni nekik a polgármesteri pozíciót – mondja a videóban Biró Károly, majd hozzáteszi, hogy az önkormányzat az önkormányzati dolgozók számára ingyenesen biztosította a tesztelést és az antitest-vizsgálatot, ezek a tesztek pedig minden alkalommal negatív eredményt mutattak. Az óvónőket (akik semmilyen tünetet sem produkáltak) a pletyka felmerülése után is letesztelték, egyikük sem fertőződött meg.

-Sajnos ennek a szomorú történetnek az a szomorú vége, hogy muszáj lesz feljelentést tennem, mert ez rosszindulatú rémhírterjesztés – zárja le a videóban a témát a polgármester.
Egy ellenzéki képviselő “teret adott a pletykának”Ezt követően másnap, május 29-én Biró Károly Facebook-oldalán egy hosszabb bejegyzésben számolt be arról, hogy „újabb, teljesen negatív koronavírus-vizsgálati eredményeket” kaptak az óvodai és bölcsődei dolgozókról. Ekkor már nem csak az önkormányzati, hanem a Mevid alkalmazásában álló konyhai munkásokról is hasonló PCR-teszteredményeket mutatott be, fotókkal.

Arra is kitér bejegyzésében, hogy ki az, akire a videóban „önkormányzati választáson alulmaradtként” utal. Mint írja:
„…rosszindulattól vezérelt rémhírterjesztésbe kezdett egy ismeretlen, és Farkas Róbert ellenzéki önkormányzati képviselő közösségi oldalán rögtön teret adott az alaptalan pletykának, ezzel óriási károkat okozva mindannyiunknak, a mislenyi közösségnek! Ahelyett, hogy a rosszindulatú rémhírterjesztőt megnevezte volna és az óvodavezetőhöz, vagy hozzám fordult volna kérdéssel a fertőzésgyanú ügyében, először inkább a Facebook-oldalán hergeli a szülőket olyan bejegyzésekkel, melyekkel a rendkívül népszerű és elismert óvodánkat hozza rossz hírbe! Ez méltatlan egy felelős önkormányzati képviselőhöz!”


Rendkívül költséges vizsgálatok

Ezután Biró Károly megfogalmazza az ügy talán legkézzelfoghatóbb vonzatát: azt, hogy a pletyka következtében végzett tesztek jelentős plusz költséget jelentenek a kisváros önkormányzatának:
„Farkas úr nyilvános, csúsztató és hergelő bejegyzései miatt kénytelenek vagyunk a gondozónőinket folyamatosan tesztelni, hogy a gyanú árnyékát is eloszlassuk intézményünk felöl. A PCR-vizsgálatok rendkívül költséges vizsgálatok, így Farkas úr ártalmatlannak tűnő kérdésekbe csomagolt állításainak megcáfolása óriási pénzügyi terhet jelent városunknak!”


A – Bíró szavaival – „ártalmatlannak tűnő kérdésekbe csomagolt állításokat”, melyekre a polgármester reagált, Farkas Róbert kozármislenyi ellenzéki képviselő május 28-án írta

Farkas arra volt kíváncsi, hogy igazak-e a fertőzéssel kapcsolatos pletykák, és hogy a kozármislenyi vírustesztelés költségei befolyásolják-e az óvoda udvarának felújítását:


„Szerettem volna elejét venni a hozzám is eljutott feltételezések terjedésének az óvodát érintő vírussal kapcsolatos – remélhetőleg csak – pletykák vonatkozásában. Ezért direkt kérdést tettem fel a veszélyhelyzeti akciócsoportnak (Kozármislenyi Veszélyhelyzeti Akciócsoport – a szerk.) az óvodát érintő tesztelések eredményei, költségeik és azok vonzatának a megszavazott udvarfelújítás témákban. Sajnos csak azt a választ kaptam, hogy ebben az óvodavezető az illetékes és kérdéseimet neki (és a MEVID-nek?) továbbította a jegyző.”


Az óvoda vezetője még aznap válaszolt is a képviselőnek. A Farkas által megosztott válaszlevélben az áll, hogy az óvoda és a bölcsőde minden dolgozóját letesztelték, egyikük sem fertőződött meg.

A levélben az intézményvezető leírja, hogy a gyorsteszteket – melyek költsége fejenként 6200 forint – az önkormányzat által fenntartott intézmény fizette, nem a dolgozók. Kitér arra is, hogy PCR-teszteket végeztettek azokon az önkénteseken is, akik az elmúlt hetekben ételkiszállítást végeztek a városban. Ezeknek a teszteknek is negatív lett az eredménye (ezt az intézmény vezetője három felkiáltójellel írva válaszolta Farkasnak, ami beszédes gesztus). Egy PCR-teszt ára egyébként 30,000 forint – derül ki a levélből – de arról nem esik szó, hogy hány emberen kellett elvégezni a vizsgálatot. Az óvodavezető végezetül leírja, hogy a tesztelések sora nem befolyásolja az intézmény udvarának felújítását.


Honnan ered a pletyka?

Megkerestük Biró Károly polgármestert, hiszen a pletykával kapcsolatban sem az ő, sem pedig Farkas korábbi megnyilvánulásai nem adnak választ arra, hogy ki, miért és hogyan terjesztette el a valótlan „hírt”. Nagyot nem léptünk előre, ugyanis kérdésünkre, hogy honnan indult a pletyka, a polgármester rövid és tömör választ adott:


„NEM TUDOM, MAJD A RENDŐRSÉG KINYOMOZZA.”


Ezután hozzátette, hogy a hírről úgy értesült, hogy egy kormányközeli internetes megyei hírportál újságírója kereste meg olyan kérdésekkel, mint például, hogy hogyan nyithatta meg az intézményt, ha közben ez a hír terjed a városról. A pletykára – mint mondta – Farkas Róbert Facebook-bejegyzései csak ráerősítettek.


A Mevid dolgozóival kapcsolatos kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy úgy tudja, hogy február tájékán az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ami nem jelenti azt, hogy aktív, vírusos fertőzött, hanem azt, hogy hónapokkal ezelőtt „valószínűleg átment rajta” a fertőzés. Ugyanakkor erről hivatalos tájékoztatást nem kapott.


-Mindezt önkéntes harcosként rögtön a zászlójára tűzte az ellenzéki képviselő és a hírportál, hogy hátha tudnak ebből botrányt csinálni, engem is belefűzve. Ez nem sikerült nekik, hiszen friss negatív tesztekkel rendelkeznek az óvodai és bölcsődei, valamint a konyhai dolgozók és az önkéntesek is – mondta.


A fentiek ellenére a pécsi online lap úgy tudja, hogy az ÁNTSZ felé már jelezték, hogy lehet vírusfertőzött Kozármislenyben. Biró Károly erre azt mondta, hogy az ÁNTSZ-nek rendszeresen jelentik a városban végzett PCR-tesztek eredményeit (az ÁNTSZ számára a gyorstesztek nem relevánsak), tehát nem fognak fertőzött beteget találni, mert nincs.


A kozármislenyi vírustesztelésről itt és itt és itt és itt és itt írtunk.

Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!