Pécs, a kultúra városa

MAGAS A LÉGSZENNYEZETTSÉG PÉCSETT - 2020.03.27.

Pécs területén egyidejűleg 3 monitorállomás mérései alapján a szállópor a március 26-a, csütörtök esti óráktól március 27-e, péntek délig folyamatosan olyan hirtelen fellépő légköri koncentrációt okozott, amely fokozott veszélyt jelent a gyermekek és az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők számára.
Magas a légszennyezettség Pécsett - 2020.03.27.
Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a mért értékek olyan légszennyezettséget mutatnak, amely az egészséges emberek esetében is felső légúti irritációt okozhat, és hasonló tüneteket produkálhat, mint a megfázás, influenza, vagy jelen szituációban a koronavírus légúti tünetei.

A hirtelen megemelkedett szállópor koncentrációja a hatályos rendeletünk tükrében sem teszi jelenleg még lehetővé a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatának elrendelését, mert az csak a küszöbértékek két egymást követő napon történő meghaladása esetén lehetséges. A fentiek miatt ugyanakkor nyomatékosan kérem a lakosság minden korosztályát, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, illetve a vírus terjedése ellen használt maszk kültéri viselését is határozattan javasoljuk a szakemberekkel folytatott konzultáció alapján. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, a szénnel, illetve a fával történő tüzelés!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szennyezett légrétegek elkeveredése, ezáltal a jelen helyzet javulása a hétvége folyamán sem várható. A szállópor koncentráció markáns javulására hétfőtől lehet számítani.

Kérem, hogy a légszennyezettség további alakulásával kapcsolatban figyeljék tájékoztatásainkat.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!