Pécs, a kultúra városa

MÉG A KÖZTERÜLETEK LEZÁRÁSA MELLETT IS SOKAKAT KELLETT FIGYELMEZTETNI PÉCSETT

2020.04.21.
Még a közterületek lezárása mellett is sokakat kellett figyelmeztetni Pécsett
A húsvéti hosszú hétvége előtt jelentette be a miniszterelnök, hogy a már érvényben lévő kijárási korlátozást meghosszabbítják. Emellett a polgármesterek jogosultságot kaptak arra, hogy az ünnep alatt saját településükre nézve további speciális szigorító szabályokat vezessenek be. Pécs polgármestere élt is ezzel a lehetőséggel, lezáratta a kirándulóhelyeket és közparkokat. Sőt, ugyanígy járt el a húsvét utáni hétvégén is. Lapunk a rendőröknél és a közterület-felügyelőknél érdeklődött róla, milyen mértékben sikerült a korlátozásokat betartani Baranya megyében, illetve Pécsett.

Korábban saját tapasztalataink alapján ITT és ITT is, aztán a rendőrség összesítése miatt ITT is megírtuk, hogy a pécsiek dicséretet érdemelnek a szabályok fegyelmezett betartásáért. Sajnos ezt a húsvéti és a legutóbbi hétvége után már nem mondhatjuk őszintén: a hatóságoknak rengeteg esetben kellett intézkedniük, habár a tendencia csökkenőnek mutatkozott a közterület-felügyelet szerint.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság csak göngyölített statisztikát vezet az intézkedésekről. Tájékoztatásuk szerint a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt március 28-án 0 órától április 19-én 24 óráig Baranya megyében a rendőrök 179 esetben figyelmeztettek, 72 helyszíni bírságot szabtak ki, míg 353-szor szabálysértési feljelentést tettek.

A Pécsi Közterület-felügyelet ugyanakkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy húsvét hétvégéjén a legtöbb ember még a korlátozás előtt jelent meg a közkedvelt szabadidős tevékenységre alkalmas helyeken, szombattól hétfőig már kevesebb volt a mozgás a lezárt korlátozás alá eső területeken.
A kijárási korlátozások alkalmával április 10–13-ig a rendelet hatálybalépését és kihirdetését követően körülbelül 90-110 embert kellet figyelmeztetni, a folyamatos jelenlétnek köszönhetően azonban ezek a számok csökkentek. A legkritikusabb esetek a malomvölgyi parkerdő és az égervölgyi területen voltak. Április 18-án és 19-én már csak mintegy 25-30 embert figyelmeztettek a szabályok betartására, illetve arra, hogy a lezárt területet hagyják el.


– Sokan már a szalag, a lekerítés, a közterület-felügyelő kollégák láttán visszafordulnak, de vannak, akik nem foglalkoznak a korlátozással. A zárásoknál, ellenőrzéseknél a Pécsi Közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség összehangolt munkájának, és az élő erős őrzésnek köszönhetően kevesebben keresték fel ezeket a népszerű helyeket – tette hozzá Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!