Pécs, a kultúra városa

MEGJELENT A VESZÉLYHELYZET VISSZAVONÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZET

2020.05.27.
Megjelent a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvénytervezet
A kormány kedd este benyújtotta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló törvényjavaslatot a parlamentnek – írja az Index.


A veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kabinet, mint írja az Index, maga a visszavonásról szóló tervezet rövid: a törvénnyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a kormányrendelettel
kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg.


A MÁSIK PARAGRAFUSA SZERINT A VESZÉLYHELYZET VISSZAVONÁSÁVAL HATÁLYÁT VESZTI A RENDKÍVÜLI JOGRENDET HOZÓ KORONAVÍRUS-TÖRVÉNY IS.


Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón bejelentette: két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését.
A tervezett átmeneti szabályokra térve az államtitkár elmondta: az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart.


AZ INGYENES KÖZTERÜLETI PARKOLÁS ÉS A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN MEGHOZOTT ADÓKEDVEZMÉNYEK HATÁRIDEJE SZINTÉN JÚLIUS ELSEJE.


A hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad, a kórházparancsnoki rendszert megtartják. Az állami foglalkoztatottak – rendőrök, katonák és kormánytisztviselők – külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik, az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad – sorolta.


Orbán Balázs szólt arról is, hogy az egészségügyi válsághelyzet intézménye „az egészségügyi készenlét fokozása érdekében megerősödik”, a jövőben ez a jogintézmény biztosítja majd a járvány esetleges második hullámára való felkészüléshez szükséges jogi hátteret.


Erről úgy fogalmazott: azt remélik, hogy úgy tudunk a járvány esetleges további szakaszaiban védekezni, hogy nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapot kihirdetésére. Ehhez azonban – folytatta – szükséges, hogy az átmeneti szabályokat a képviselők támogassák.


A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS TEHÁT NEM SZŰNT MEG.


Nemrég arról is beszámoltunk, Varga Judit igazságügyi miniszter hivatalos Facebook-oldalán azt írta, „a törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon”.


A veszélyhelyzetet visszavonó törvényjavaslat ide kattintva érhető el, az átmeneti időszak szabályai itt olvashatók.


Forrás: mti; pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!