Pécs, a kultúra városa

MEGROHAMOZTÁK A BETEGEK A SZAKRENDELÉSEKET, DE SOKAKNAK CSALÓDNIUK KELLETT

2020.05.05.
Megrohamozták a betegek a szakrendeléseket, de sokaknak csalódniuk kellett
Hétfőn szinte megrohamozták a pécsi szakrendeléseket a betegek, viszont csak kevesen voltak felkészülve arra, hogy alapjaiban változott meg a betegfogadás rendje. Nagyon más a helyzet, mint a járvány előtt. Bizonyos vizsgálatok elvégzése például negatív koronavírusteszthez kötött.

Kásler Miklós miniszter április 30-ai keltezésű levelét aznap este, vagy május elsején reggel, a hosszú hétvége első napján kapták meg az egészségügyi szolgáltatók. Cserfainé dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense is május elsején kapta kézhez a miniszteri utasítást tartalmazó levelet. Úgy véli, az egészségügyi szolgáltatóknak nem volt elég idejük az alapjaiban megváltozott betegfogadási rendre felkészülni, a betegeknek pedig nem volt elég információjuk arról, milyen körülmények között indul újra az egészségügyi ellátás május 4-én.
   
Emlékeztetőül: május 4-től már nem csak a sürgős beavatkozások elvégzése engedélyezett az egészségügyben. Szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindult a
  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Tegnap szinte megrohamozták a pécsi szakrendeléseket a betegek, nem csoda, hetekig szünetelt a nem sürgősségi ellátás. Viszont nagyon sokan nem tudták, hogy csak előzetes telefonos bejelentés és konzultáció után jöhetnek a szakrendelésre.

Az is meglepetésként ért és ér sokakat, hogy a miniszteri rendeletben foglaltak alapján kötelező bizonyos vizsgálatokhoz a negatív PCR-teszt. (Ez az a fajta koronavírusteszt, ami nagy biztonsággal kimutatja a fertőzést a szervezetben.) Így például a fül-orr-gégészeti, bizonyos diagnosztikai vagy sebészi beavatkozásokhoz szükséges a negatív teszteredmény.

Ez a betegek és az egészségügyi személyzet védelme érdekében, a jelenlegi helyzetben üdvözlendő Cserfainé dr. Kovács Ágnes szerint, csakhogy a miniszteri rendeletben nincs utasítás arra nézve, hogy a teszteket hol és ki végezze el, nem tudni, hogy ezeket a teszteket ki fogja fizetni. A pécsi rendelőintézetekben mindenesetre ilyen tesztek jelenleg nem állnak rendelkezésre.

A miniszteri levélben az áll, hogy a PCR-tesztelés kivitelezéséről külön tájékoztatást küldenek majd.
Az egészségügyi referens szerint az is problémás, hogy a járóbeteg-szakellátó intézményeknek, így a pécsi rendelőintézeteknek is maguknak kellett gondoskodniuk a szükséges védőfelszerelésről, nem kaptak központi segítséget.

– Véleményem szerint először fel kellett volna készíteni az egészségügyi szolgáltatókat az ezzel kapcsolatos teendőkre és a betegeket is arra, hogy ez egy új helyzet, nem az, ami a vírus előtt volt – mondja Cserfainé dr. Kovács Ágnes.


Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!