Pécs, a kultúra városa

MEGYERVÁROSI ISKOLA FEJLESZTÉSE

„Megyervárosi Iskola (Testvérvárosok tere 1-3.) fejlesztése”
Megyervárosi Iskola fejlesztése
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 428/2012. (12. 13.) számú határozatában bízta meg a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., hogy kiemelt pályázatként készítse elő az IMS szerkezetű Testvárosok Terei Általános Iskola fejújítását.

A pályázat 2013. májusi benyújtását követően a Közreműködő Szervezet 2013. augusztus 29. napján értesítette Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát arról, hogy „Megyervárosi Iskola (Testvérvárosok tere 1-3.) fejlesztése” című, DDOP-3.1.2/C-13-2013-0001 jelű pályázatát a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt megvalósításához (a pályázatban igényelt) bruttó 593 000 000 Ft összegű támogatásban részesült, melynek elszámolására 100 %-os támogatásintenzitás mellett nyílik lehetőség, tehát az Önkormányzatnak a projekt megvalósításához önerőt nem szükséges biztosítania.

Az iskola fejlesztésének szükségességét az alábbi indokok tették szükségessé:


- Az épület szerkezete IMS technológiával készült, amely a statikus szakvélemények szerint néhány éven belül felújításra szorul, máskülönben nem képes biztosítani az oktatás biztonságos feltételeit, amely az iskola bezárását jelentené.

- A város oktatási infrastruktúrája nem lenne képes a Testvérvárosok Terei Általános Iskola hiányát kezelni, hiszen az elmúlt tíz évben a várost az általános iskolák bezárása jellemezte a fogyatkozó gyermekszám miatt, mára azonban ez a tendencia megállt, és 2020-ig az általános iskolás korú gyermekszám stagnálása várható.

- A mindennapos testnevelés oktatás feltételeit az iskola mai állapota nem képes hosszú távon biztosítani, a szerkezeti problémáktól eltekintve sem. A tornaterem rossz állapota (rossz hőszigetelés, állandó beázások, nem megfelelő hangszigetelés), és az iskola kültéri kosárlabdapályájának rossz állapota szükségessé teszi ezek felújítását, és az iskola testnevelési eszközparkja is bővítésre, felújításra szorul.

A 2014. nyarán elkészült fejlesztés alapvetően az épület felújítását takarja, amely magában foglalja:


•       a szerkezeti megerősítést,

•       a meglévő nyílászárók cseréjét,

•       az épület utólagos külső hőszigetelését,

•       személyi felvonó kialakítását,

•       az épület teljes akadálymentesítését,

•       a lapostető utólagos hő és vízszigetelését,

•       a tantermeket összekötő falak hangszigetelését,

•       a főzőkonyha tálalókonyhává történő átalakítását,

•       mozgáskorlátozott parkoló kialakítását,

•       a belső burkolatok cseréjét,

•       a felülvilágító kupolák egy részének szerkezeti okokból történő megszüntetését, másik részük cseréjét,

•       teljes gépészeti felújítást és

•       a sportudvaron található kosárlabdapálya felújítását.

Az építési munkálatok mellett a mindennapos testneveléshez elengedhetetlen eszközpark is bővítésre, fejlesztésre került a projektben, illetve nagyszámú innovatív, az egyénre szabott nevelést, és a HH-HHH illetve SNI gyermekek integrált nevelését megkönnyítő innovatív eszköz került beszerzésre.

A fejlesztés eredményeképp, az SNI gyermekek a HH és HHH gyermekek számára kedvező, minőségi oktatási környezet kínáló iskola került kialakításra, amely hosszútávon fenntartható, és megfelelő infrastruktúrát biztosít a pedagógiai eszközök, oktatási folyamatok fejlesztésére. Természetesen a projekt alapvető és kiemelt célja a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítása, amely a fejlesztés eredményeképp maximálisan megvalósult.

Az iskola felújított épületét 2014. augusztus 31-én Dr. Páva Zsolt polgármester részvételével avatták fel.


« vissza

RENDELETEK KIHIRDETÉSE

Pécs M. J. Város Önkormányzata Közgyűlésének alábbi rendeletei 2020. szeptember 26. napján léptek hatályba:

Tovább >

SZAKÉRTŐI MUNKAANYAG

Az alábbi linken elérhető a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdálkodásáról készült szakértői munkaanyag.

Tovább >

HELYI ADÓK BEFIZETÉSE

Az új koronavírus emelkedő esetszámait, valamint a pécsiek egészségét és biztonságát szem előtt tartva a pécsi önkormányzat Adóhatósági Főosztálya arra kéri a tisztelt pécsieket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, esedékes adóbefizetéseiket elektronikus úton teljesítsék.

Tovább >