Pécs, a kultúra városa

MERKELY: SZOLID VOLT A HAZAI JÁRVÁNY, DE VAN ESÉLY ŐSSZEL EGY MÁSODIK HULLÁMRA

2020.05.17.
Merkely: szolid volt a hazai járvány, de van esély ősszel egy második hullámra
A végéhez ér az országos reprezentatív-koronavírus-felmérés. Ezzel kapcsolatban a Klubrádiónak adott interjút Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, ahol beszélt az eredményekről, a hazai vírushelyzetről.


A rektor szerint az országos, reprezentatív koronavírus-felmérés eddigi adataiból úgy tűnik, a végeredmény is hasonló lesz, mint a tesztelés első szakasza után megismert adatok.
Elmondta, hogy 40-88 ezer ember eshetett át a vírusfertőzésen eddig. A vizsgálatokból az is kiderülhet, ha ennek volt más (genetikai, környezeti) oka is, mint a korán meghozott korlátozó intézkedések és a magyarok fegyelmezettsége, az is kiderülhet a vizsgálatokból. Merkely szerint örülhetünk, de nem lesz vírusmentes az ország és ősszel akár egy második hullám is jöhet.


A szakember szerint szolid járvány zajlott az országban. Spanyolországban hasonló kutatás alapján 5 százalékos átfertőzöttséget találtak, Magyarországon az eddigi adatok szerint nagyjából 0,6 százalék (40-88 ezer ember) lehet ez a szám. Ott komoly egészségügyi és szervezési problémákat okozott a járvány, Itt viszont az intenzív osztályokon és a koronavírus osztályokon sehol nem volt tumultus, volt kapacitás az esetek ellátására.


Van esély rá, hogy ősszel lesz egy második hullám, de reménykedni lehet, hogy az a mostanihoz hasonlóan, konszolidáltan zajlik majd le. Nyáron kicsi az esély rá, mert a vírusnak általában nem tesz jót, ha sokat vagyunk a szabadban.


Az őszi hullám pedig már nem fogja meglepni az egészségügyi rendszert, mivel folyamatos a szűrés. Terveznek egy következő nagy vizsgálatot szeptember második felében, ami a nyári változásokat mutatja majd és helyzetjelentés is az aktuális állapotokról.


Merkely szerint Magyarországon „eléggé tág értelmezés” alapján határozzák meg, mi számít koronavírusos halálozásnak. Szlovákiában csak akkor nevezik meg halálokként az új betegséget, ha egyértelmű összefüggést találnak a koronavírusos tünetek és a halálokok között. Hazánkban azonban, ha egy elhunytnál a PCR-vizsgálat kimutatta a vírust, akkor az koronavírusos halálozásnak számít. Ezért magasabb a halálozási arány Magyarországon, mint Szlovákiában.


A rektor úgy véli, az enyhítésre szükség van, már csak lelki okokból is, de a kontrollnak meg kell maradnia. Nem lehet visszatérni a járvány előtti életmódhoz száz százalékban. A tömegközlekedésben és zárt terekben maszkot kell viselni, a másfél-két méteres távolságot pedig meg kell tartani, ahogy a kézmosásra is oda kell figyelni. Az országos vizsgálat adatai a jövő héten már várhatóan meglesznek.


Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!