Pécs, a kultúra városa

MINDENNAPJAIRÓL, MUNKÁJÁRÓL, A JÖVŐRŐL KÉRDEZTÉK JAKAB FERENC VIROLÓGUST

2020.05.15.
Mindennapjairól, munkájáról, a jövőről kérdezték Jakab Ferenc virológust
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont koronavírus-kutató csoportjának vezetője pályafutásáról, jelenlegi munkájáról, sőt a csapat kevésbé ismert tagjairól is beszélt többek között a HellóVidék.hu vele készített interjújában.

A jelenlegi járványhelyzetben napi 16-18 órát dolgozó kutató a lapnak azt is elárulta, hogy eredetileg sebész szeretett volna lenni, de az orvosi kar helyett biológia szakra vették fel, így a számára egyébként szintén érdekes víruskutatásba csöppent bele, amit azóta is szeret csinálni.
Mikor otthon azt mondta, hogy virológus kutató lesz, akkor a nővére annyit fűzött ehhez, hogy:

„EZ EGY NAGYON-NAGYON JÓ SZAKMA. DE EGYET JEGYEZZ MEG! ITT NINCS ARANYKÖZÉPÚT. HA CSINÁLOD, AKKOR LEGYÉL A LEGJOBB, VAGY NE CSINÁLD! ÉS EZEN A NYOMVONALON MENTEM TOVÁBB. NEM LETTEM A LEGJOBB NYILVÁN, DE MINDENNAP TÖREKSZEM RÁ, HOGY EGYRE JOBB LEGYEK
– emlékezett vissza Jakab Ferenc.


2007 óta erősíti a virológus a PTE csapatát, mondhatni, hogy a Természettudományi Karon ő teremtette meg a víruskutatás hagyományát. Az első önálló laborja alig volt 20 négyzetméter és még egy szék sem volt benne, sőt konkrétan semmilyen műszere nem volt, derül ki az interjúból.
Azóta sokat fejlődött ez a terület, ma már 12 fős kutatócsapat dolgozik a laborban, akik éjt nappallá téve keresik a megoldást a koronavírus-járvánnyal szemben.

Három nagy csoportba sorolható, hogy milyen munkákat végeznek a Szentágothai János Kutatóközpontban:
  • Az első és legfontosabb a hatóanyagok vizsgálata, új és ismert hatóanyagok tesztelése azért, hogy minél hamarabb találjanak olyan gyógyszert, ami tényleg hatékony a már megfertőzött személyekkel szemben.
  • A második az alapkutatási kísérletek, azaz minden, ami a vírussal kapcsolatos. Megismerni annak szerkezetét, fertőzésimechanizmusát, mit csinál a sejten belül, hogyan működik, hogyan viselkedik és így tovább.
  • A harmadik pedig a genetikai vizsgálatok, ahol azt kutatják, hogyan változik a vírus. Merre mozog, merre terjed. Gócpontokat lokalizálnak. Vizsgálják a vírus örökítőanyagának változásait, ami fontos lehet a későbbi gyógyszer- és vakcinafejlesztésekhez is.
„Hogy mi vár rám az elkövetkezőkben arról fogalmam sincs. Jelen pillanatban az életem olyan rapszodikus és kiszámíthatatlan, hogy elképzelésem sincs arról, mi fog történni holnap vagy holnapután. Az biztos, hogy ezt akarom csinálni életem végéig. Oktatok, kutatok, ha van egy kis időm, akkor motorozok vagy pihenek a Balatonon. Ha vége lesz ennek az egésznek, alszom egyet”
– mondta végezetül Jakab Ferenc.

A teljes interjút IDE KATTINTVA érhető el.

Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!