Pécs, a kultúra városa

NÉHÁNY HÉT MÉLYREPÜLÉS UTÁN ÚJRA PÖRÖG A DIÁKMUNKA

2020.05.26.
Néhány hét mélyrepülés után újra pörög a diákmunka
A tanév vége felé hagyományosan egyre több diák vállal munkát a különböző szövetkezeteknél. Az idei, rendhagyó, járványhelyzet miatt megbolygatott tavasz viszont sok változást hozott. Azok a vendéglátós és élelmiszeripari vállalkozások, amik diákokat foglalkoztattak, nehéz helyzetbe kerültek, így a fiatalok munkalehetőségei is csökkentek.

Kövesi Péter, a Meló-Diák pécsi kirendeltségvezetője elmondta, tapasztalataik szerint a korábbi évek hasonló időszakához képest idén több új diák jelentkezett munkára.

– Ugyan a mozik teljes bezárása és az éttermek forgalomkiesése okozott visszaesést a diákok számában, ezzel párhuzamosan megnövekedett a munkaerőigény a mezőgazdasági és kereskedelmi területen – nyilatkozta lapunknak.

– Több diákot kértek tőlünk az IT-szektorban is, ahol a home office-t is be tudtuk vezetni. Sok cég helyettesítésben gondolkodott azoknak a veszélyeztetett korú kollégáknak a helyére, akik otthonról tudtak csak dolgozni, vagy egyáltalán nem dolgoztak. Mi is mindig azt kommunikáltuk feléjük, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett a diákok foglalkoztatása az egyik legjobb megoldás.

A vezető szerint a cégek számára sikerült abszolút kielégíteni a létszámigényt, többen még válogathattak is közöttük. Voltak, akik önkéntesként szerettek volna másokon segíteni (időseken, rászorulókon), számukra egy külön programot, az Életerő Programot hozott létre a Meló-Diák.
Kövesi elmondta, a legnehezebb időszakban sem kellett változtatni a diákok bérezésén. Nem csökkentettek a cégek sem, úgy tűnik, ők sem a bérek csökkentésével szerettek volna spórolni a közelmúltban.

A Fürge Diák pécsi régióvezetője, Darvas Nándor elmondta, a szövetkezet számos olyan országos cégnek delegál diákokat, amik valamilyen kereskedelmi vagy vendéglátóipari egységet működtetnek. Sokuk bezárásával, forgalomcsökkenésével együtt járt, hogy az ideiglenesen igénybe vett diákmunka szolgáltatást visszamondták.

– Egy-két hét kellett a cégeknek ahhoz, hogy felismerjék, a diákokra éppen nincsen szükség, de ha egyik napról a másikra kiderül, hogy nyitni kell, nem lesz elég dolgozójuk. Ennyi idő után ismerték fel, hogy ha minimum óraszámban is, de vissza kell venni a diákokat, különben azok elmennek máshová.

Darvas szerint ezután a körülbelül kéthetes mélyrepülés után már az újbóli építkezés zajlik, sorban térnek vissza azok a partnerek, akik korábban foglalkoztattak diákokat.


– Az egyik, velünk szerződésben álló gyorsétteremlánc jól kezelte a dolgot: az első napokban saját állománnyal dolgozva oldották meg az autós kiszolgálásukat és a kiszállítást, majd másfél-két hét múlva jelezték, hogy újra várják a diákokat. Náluk jelenleg már a normális májusi állapotnak, kapacitásnak megfelelően dolgozik mindenki.


Illusztrációs fotó: Pixabay.com
Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!