Pécs, a kultúra városa

ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS: A VÍRUS KIMUTATHATÓ ÉS KÖVETHETŐ A SZENNYVÍZBEN

2020.05.27.
Országos tisztifőorvos: a vírus kimutatható és követhető a szennyvízben
Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területén – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.


Müller Cecília ismertette: az elmúlt napon 22 új esetet regisztráltak, és 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Az aktív fertőzöttek száma 1432, kórházban 430 beteget ápolnak, közülük 25-en szorulnak lélegeztetőgépre.


Mint mondta, az adatokból jól látszik, hogy az elmúlt napokhoz képest nem változott a 100 ezer lakosra jutó megbetegedési szám, ez most 39. Továbbra is Budapesten betegek a legtöbben, majd a sorrend Zala, Fejér, Komárom és Pest megye. Közölte, hogy a járvány eddigi szakaszában kevés beteg került ki a fiatalok és a gyerekek közül, és 30 év alatt nem volt haláleset a koronavírussal összefüggésben Magyarországon.


Az országos tisztifőorvos közölte: új beutalási rendet, a „betegútra vonatkozó algoritmust” állítottak össze az egészségügyi szolgáltatók részére, amely tartalmazza, hogy melyik beteget melyik egészségügyi intézményben kell elhelyezni.


A SZAKEMBER TOVÁBBRA IS ARRA KÉRTE AZ ELLÁTÓKAT: TARTSÁK BE AZT, HOGY CSAK IDŐPONTRA HÍVJÁK BE A BETEGEKET, ELKERÜLVE EZZEL A ZSÚFOLTSÁGOT.


Szólt arról is: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a januártól márciusig tartó időszakban 8,5 százalékkal kevesebben haltak meg Magyarországon, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A koronavírus-járvány idején tehát „többlethalálozásról nem beszélhetünk”, az alacsonyabb halálozási számot pedig “az alacsonyabb aktivitású influenzajárvány okozhatta” – tette hozzá Müller Cecília.


Elmondta azt is: Magyarországon a gyermekkori kötelező védőoltásokat minden gyermek időben megkapta, kizárólag az iskolai kampányoltások, így a B típusú májgyulladás és a lányok önkéntes HPV elleni oltása csúszott egy kicsit, de ezeket az oltásokat is megkapják a gyerekek még ebben a tanévben.


Müller Cecília beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezet-egészségügyi laboratóriuma által kifejlesztett új metódus szerint a vírus kimutatható, így „követhető” a környezetben is, például szennyvizekben.


AZ ELJÁRÁS ALAPJÁN PEDIG EGY NAGYJÁBÓL KÉTHETES ELŐREJELZÉSRE VAN LEHETŐSÉG.


A szakember ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy szennyvíz útján nem tud terjedni vírus.


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!