Pécs, a kultúra városa

OSZTRÁK CSAPATTAL KEZDENEK KÖZÖS KUTATÁSBA A PTE VIROLÓGUSAI

2020.06.04.
Osztrák csapattal kezdenek közös kutatásba a PTE virológusai
Osztrák biotechnológiai céggel kezd közös projektbe a dr. Jakab Ferenc vezette PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja. A CEBINA GmbH csapatának és a pécsieknek is rendelkezésre áll a megfelelő támogatás.

A napokban bejelentett Nemzeti Virológiai Laboratóriumi program is az ezekhez hasonló, nemzetközi szintű projektek finanszírozására nyújt lehetőséget. A helyszín a PTE Kutatóközpontja lesz, vezetője Jakab Ferenc.

– A komoly vakcinafejlesztési projektek általában kollaborációkban valósulnak meg, így a kutatóhelyek közti harmonikus működés elengedhetetlen. A két intézet eddig is szoros együttműködésben dolgozott, aminek eredményeként már ígéretes hatóanyag tesztek is készültek. Ezek szintén jelentős előrelépést eredményezhetnek a COVID-19 által érintett betegek kezelésében a jövőben, valamint a SARS-CoV-2 fertőzések esetleges gyógyszeres megelőzésében – mondta Jakab Ferenc.

Nagy Eszter, a CEBINA alapítója és vezérigazgatója szerint csapatuk arra törekszik, hogy védőoltások kutatásában és fejlesztésében nyert évtizedes tapasztalatait alkalmazza erre a globális problémára is. A jelenlegi klinikai kipróbálás stádiumában lévő vakcináktól eltérően, hagyományosabb vakcina technológiát alkalmaznak, ez biztonságos és megfizethető a tömeges oltáshoz.


– Alegység vakcinánk olyan vakcina antigénekre épül, amelyek várhatóan védő immunitást indukálnak a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus járványok során – mondta el Dr. Nagy Eszter.
A konzorcium olyan modern, harmadik generációs koronavírus oltást dolgoz ki, amely alapvetően különbözik a jelenlegi fejlesztési megközelítésektől. A vakcina első fázisú pre-klinikai tesztelése akár már 2021-ben elvégezhető lehet, majd ezt követően a prototípus gyártása is megkezdődhet.

Forrás: pecsma.hu
« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!