Pécs, a kultúra városa

PÉCSNEK FÉLMILLIÁRDOT KELL BELETENNIE A JÁRVÁNYVÉDELMI ALAPBA

2020.04.05.
Pécsnek félmilliárdot kell beletennie a járványvédelmi alapba
Erre az évre ennyi gépjárműadó-bevétellel számolt az önkormányzat. Várhatóan az iparűzési adóból befolyó bevétel is jelentősen csökkenni fog a gazdaság befékezése miatt.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma bejelentette: járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapot hoz létre a kormány. Előbbihez “közös teherviselést” kérnek. A párttámogatások 50 százaléka, összesen 1,2 milliárd forint oda kerül, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot szednének be, a bankoknak összesen 55 milliárd forintot, az önkormányzatoknak pedig 36 milliárd forintot kell befizetniük a közösbe. A kormány becslései szerint 663 milliárd forint lesz az a pénz, amit a védekezésre fognak költeni.

Az önkormányzatoknak eleve hatalmas bevételkiesést okoznak és fognak okozni a járványvédelmi intézkedések. Számos helyi bevételi forrásuk apad el részbe vagy teljesen a leállások, bezárások miatt. Az iparűzési adónak például az árbevétel az alapja, ha utóbbi csökken, márpedig garantáltan és jelentősen csökkeni fog nagyon sok vállalkozásnál, akkor kevesebb iparűzési adót fognak fizetni a székhelyük szerinti önkormányzatnak.

Gulyás Gergely bejelentés szerint ebben az évben a gépjárműadó amúgy helyben maradó része sem marad helyben, be kell fizetni azt a településeknek a járványvédelmi alapba. Ez Pécs esetében ebben az évben várhatóan 480 millió forint lesz, az idei költésvetésben ugyanis ez a tétel szerepel.


Péterffy Attila a szerdai Online Városinfón már utalt rá, hogy teljesen újra kell tervezni a pécsi önkormányzat idei költségvetését, pedig akkor még nem is tudhatta, hogy az egy félmilliárdos tétellel is könnyebb lesz.

Forrás:pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!