Pécs, a kultúra városa

PÉTERFFY AZ ÁLLAMTITKÁRNAK: EDDIG NEM KAPOTT JÁRVÁNYVÉDELMI TÁMOGATÁST AZ ÖNKORMÁNYZAT

2020.04.22.
Péterffy az államtitkárnak: eddig nem kapott járványvédelmi támogatást az önkormányzat
Az államtitkár szerint nem igaz, amit a polgármester a pécsieknek küldött levélben írt. Péterffy Attila azt mondja, eddig nem kapott a kormánytól támogatást az önkormányzat a járvány elleni védekezésben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Baptista Szeretetszolgálattal közösen adott át több ezer maszkot, védőeszközöket, valamint immunerősítő készítményeket a karitatív szervezet pécsi szeretetotthonában.
A kormánypárti KESMA-médiaholdinghoz tartozó Dunántúli Napló online verziója, a bama.hu azt írja az eseményről szóló tudósításában, hogy a lap kérdésére a politikus reagált Péterffy Attila levelére, amelyet a pécsieknek küldött ki a szájmaszkokhoz mellékelve az önkormányzat. Ebben a polgármester arról ír, amit egyébként már több alkalommal is elmondott az elmúlt hetekben, hogy a kormányzat nem támogatja a pécsi önkormányzatot a járványügyi védekezésben.
A bama szerint Soltész azt mondta, érthetetlennek tart egy ilyen levelet, és az állítás tárgyszerűen is hamis. Az államtitkár így fogalmazott a lap szerint: “csak az utóbbi napokban a digitális mérőeszközök mellett 150 ezer maszk, 100 ezer kesztyű és 300 arcpajzs érkezett Pécsre. Emellett működik egy koronavírust kutató akciócsoport a pécsi illetőségű Dr. Jakab Ferenc vezetésével, amely már most komoly eredményeket ért el. Inkább erre kéne büszkének lenni, mintsem hogy magyarázkodni kelljen egy ilyen levél miatt”. Soltész Miklós hozzátette, tévúton jár az, aki nem fogja fel az országban tapasztalható összefogás jelentőségét, és ez ellen akar kampányolni.

Péterffy Attila közleményben reagált Soltész nyilatkozatára. Azt írja, szép gesztusnak tartja, hogy a magyar kormány védőeszközöket biztosít az állami fenntartásban működő intézményeknek, és segíti az egyházi idősotthonok ellátását is, ám ettől még tény marad, hogy a magyar kormány Pécs önkormányzatának eddig nem nyújtott segítséget az új koronavírus elleni védekezésben. “Cégeinket, intézményeinket magunk látjuk el védőeszközökkel, fertőtlenítőszerrel, az idősek, rászorultak ellátásáról egyedül gondoskodunk. Ez önmagában is komoly teher, és csak tetézi, hogy a kormánytól nem kapjuk meg a rendelkezésére álló információkat a pécsi megbetegedéseket illetően” – áll a polgármesteri közleményben.

A közlemény teljes szövege:

Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a mostani veszélyhelyzetben a Soltész Miklós államtitkár által említett összefogás mindennél fontosabb. Rengeteg példát említhetnék a szolidaritásra. Pécs vezetőiként ennek szellemében hoztunk meg számos döntést ellátandó gyermekeket és időseket illetően, de ez vezérli a törekvéseinket önzetlenül segítő pécsi cégeket, embereket, valamint a munkájukat a rászorultak érdekében felajánló önkormányzati intézményi dolgozókat is. Megköszönve az államtitkár úr finom jelzését biztosíthatom arról, hogy dr. Jakab Ferenc munkásságára enélkül is büszkék vagyunk. Azt is szép gesztusnak tartom, hogy a magyar kormány védőeszközöket biztosít az állami fenntartásban működő intézményeknek, és segíti az egyházi idősotthonok ellátását is.
Ám ettől még tény marad, hogy a magyar kormány Pécs önkormányzatának eddig nem nyújtott segítséget az új koronavírus elleni védekezésben. Cégeinket, intézményeinket magunk látjuk el védőeszközökkel, fertőtlenítőszerrel, az idősek, rászorultak ellátásáról egyedül gondoskodunk. Ez önmagában is komoly teher, és csak tetézi, hogy a kormánytól nem kapjuk meg a rendelkezésére álló információkat a pécsi megbetegedéseket illetően. Pedig erre nagy szükségünk lenne annak érdekében, hogy megszervezzük a védekezésünket, ráadásul még pénzbe sem kerülne az adatok átadása.
Láthatóan egyetértünk abban, hogy szükség van az összefogásra. Köszönettel venném, ha felesleges leckék helyett ennek valamilyen kézzelfogható jelét mutatná a kormány, például a megbetegedési adatok átadásával vagy megfelelő védőfelszerelés biztosításával.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”


Forrás: pecsma.hu


« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!