Pécs, a kultúra városa

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK A JÁRVÁNY IDEJÉRE: BEVÁSÁRLÁS ÉS ÉLELMISZER-FERTŐTLENÍTÉS

Tippek és trükkök a járvány idejére: bevásárlás és élelmiszer-fertőtlenítés
Bevásárolni a járványveszély és a kijárási korlátozás idején is kell, azt viszont nem sokan tudják, hogy jelenleg mi a leginkább megfelelő és biztonságos módja a megvásárolt élelmiszerek kezelésének. Találtunk az interneten pár igencsak hasznos videót, melyekből kiderül, hogy hogyan fertőtlenítsük az élelmiszereket és a konyhánkat, de van pár jó tippünk arra is, hogy mit és hogyan csináljunk a szupermarketekben és boltokban, és arra is, hogy miként kell a legjobban megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket.

Dr. Jeffrey VanWingen amerikai háziorvos március 24-én tett közzé YouTube-csatornáján egy hiánypótló, fontos információkkal teli és hasznos gyakorlati, praktikus tippeket bemutató videót, melyben bemutatja, hogy hogyan fertőtlenítsük az otthonunkba hozott vagy szállított élelmiszereket és egyéb megvásárolt termékeket.A lényeg, hogy VanWingen egy sebészeti beavatkozásoknál használt orvosi megoldást, a „steril technikát” alkalmazva fertőtleníti mind az élelmiszereket, mind pedig azokat a konyhai felületeket, melyekkel azok érintkeznek. Ahogy nem adnak át így fertőzéseket a betegeknek, úgy nem fertőződnek így meg a koronavírussal az otthonunkba hozott dolgok sem. Pontosabban: csekély lesz így az esélye annak, hogy a vírus megmaradjon az élelmiszereken és egyéb helyeken.

Mielőtt bemutatná a technikát, a háziorvos kitér arra, hogy a vírus mennyi ideig él meg az emberi szervezeten kívül. A birtokában lévő, tudományosan bizonyított és szaklapokban publikált adatok alapján a vírus a levegőben 3 órán át marad életben, kartonpapír felületeken 1 napig (a videóban 1 óra szerepel, később ezt írásban javította), műanyagon és fémen 3 napig.

Tippek a bevásárláshoz
 • Törölgessük át a bevásárlókocsit vagy bevásárlókosarat fertőtlenítő kendővel.
 • Csak akkor vegyük le a polcról – azaz, csak akkor érintsük meg – a kívánt terméket, ha eldöntöttük, hogy tényleg meg akarjuk venni. A nagyobb üzletek és boltok ugyan fertőtlenítik a helyiségeiket és polcaikat, de nem fertőtlenítik a termékeket (például a konzerveket és a műanyag csomagolású árukat)
 • Ha saját szövettáskát, szövetszatyrot használunk a vásárláskor, mikor hazaérünk, kezeljük ezeket a táskákat és szatyrokat fertőzöttként és hagyjuk kint. Később, ha már nem kellenek, mossuk ki őket, csak ezután használjuk újra őket.
 • Ne vásároljunk szupermarketekben és boltokban, ha bármiféle légúti betegségünk van.
 • Ne engedjük, hogy 60 év feletti ismerőseink, szeretteink bevásárolni menjenek. Vásároljunk be nekik és fertőtlenítsük le csomagjaikat, szatyraikat, mielőtt elvisszük hozzájuk.
 • Tervezzünk előre legalább két hétre a bevásárlással, így minimalizálva a boltokban töltött időt.
 • Csak akkor vigyük be otthonunkba a bevásárolt dolgokat, ha tényleg szükségünk van rájuk. Ha tehetjük, hagyjuk a szatyrokat, csomagokat a házunk vagy lakásunk bejárata előtt (lépcsőházban, előkertben, kertben, garázsban, stb.) lehetőleg 3 napig.
 • Ha rendelünk, házhoz hozatunk dolgokat, a futár lehetőleg ne jöjjön be otthonunkba. Kérjük meg, hogy a csomagokat hagyja az ajtó előtt, és csak akkor vigyük be mi magunk, ha ez tényleg szükséges (a PAPI idősebb felhasználóinak például ezt jó tudnia)
A megvásárolt dolgok fertőtlenítése
 • Mielőtt bevisszük otthonunkba a megvásárolt dolgokat, bármilyen általános fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsük azt a felületet, amin kiválogatjuk az árukat, amire kitesszük azokat.
 • Tegyük az asztal egyik felére a csomagokat és miután kivettük a szatyrokból, zacskókból a termékeket, azokat az asztal másik, üres és fertőtlenített felére pakoljuk át.
 • Minden műanyag terméket törölgessünk át fertőtlenítő kendővel, vagy fertőtlenítőszerrel átitatott papír törlőkendővel.
 • Hasznos kis tipp: a gabona- és zabpelyhes dobozokból vegyük ki a műanyag zacskót, amiben a maguk a pelyhek vannak és használjuk csak a zacskót, a dobozt dobjuk ki. A dobozt megfoghatták emberek előttünk, a zacskót lehet, hogy nem (ha pedig igen, akkor is bőven 3 nappal korábban, valószínűleg nem lehet rajta vírus). Minden hasonló csomagolású termékkel járjunk el így: a külső csomagolást dobjuk ki, a belső csomagolást hagyjuk meg.
 • Amikor csak lehetséges, a becsomagolt termékeket vegyük ki csomagolásukból és tegyük át tiszta, fertőtlenített otthoni tárolódobozokba, edényekbe. Fontos: tegyük ezt úgy, hogy nem érünk a termékekhez (a videóban ez a termék egy szeletelt kenyér, körülbelül 7 perc 40 másodpercnél kezdődik a rész)
 • Ha úgy látjuk jónak, fertőtlenítőszert közvetlenül a csomagolásra is spriccelhetünk (befőttes üvegek esetében, vastagabb kartondobozokra, csipszes zacskóra, stb.)
 • Amikor fertőtlenítőszerrel törölgetjük a termékeket, egy kicsit jobban figyeljünk azokra a felületekre, amiket szerintünk megérinthettek mások.
 • Gyümölcsök és zöldségek: mossuk át azokat bő vízzel, majd töröljük át őket egyesével. Ne használjunk fertőtlenítőt, szappant és szappanos vizet (a videóban az orvos ugyan így tesz, de később korrigálta ezt írásban a videó alatt). Addig mossuk őket így, ameddig a kezünket mosnánk, tehát legalább 20 másodpercig.
Bevásárlás közben is figyeljünk

A fentieket remekül egészíti ki az a videó, amit az amerikai Syracuse városlapja készített arról, hogy hogyan vásároljunk be a koronavírus idején.
Az informatív videó legfontosabb tippjei pontokban:
 • Akkor menjünk bevásárolni, amikor a boltok vélhetően nem forgalmasak. A hazai kijárási korlátozás egyik következménye, hogy a reggel 7 és 9 óra között, illetve 12 óra után röviddel lehetnek sokan a boltokban, tehát érdemes megfontolni, hogy mennyire fontos is nekünk az aznapi bevásárlás. Ha tehetjük, menjünk inkább a koradélutáni órákban, talán kevesebb embert találunk a boltokban. Ha a boltok bejáratánál állva úgy véljük, hogy túl sokan vannak, inkább menjünk vissza máskor, ha nem sürgős a dolgunk.
 • Mindig legyen nálunk a boltokban és szupermarketekben fertőtlenítő és fertőtlenítős kendő. Mielőtt megkezdjük a vásárlást, törölgessük át a bevásárlókocsit. Ne csak azokat a felületeket, amiket megfogunk.
 • A kesztyűkkel sokra nem megyünk. A gumikesztyűkön és egyéb kesztyűkön is megmarad a koronavírus, ami a kesztyűkről ugyanúgy átkerülhet az általunk megérintett dolgokra. Inkább csak fertőtlenítsük kezünket rendszeresen, ahogy a megfogott élelmiszereket és használati tárgyakat is.
 • A boltokban, üzletekben, szupermarketekben és piacokon nem szükséges maszkot hordanunk. Többször, több platformon hangsúlyozták már ezt: csak akkor szükséges a maszk, ha valaki bizonyítottan fertőzött emberrel találkozik vagy foglalkozik, vagy saját maga bizonyítottan fertőzött.
 • Használjuk a boltokban a fertőtlenítő kendőt a hűtőszekrények kinyitására, egyéb felületek megfogására is. De lehetőleg minél kevesebb olyan felületet és dolgot érintsünk meg a boltokban, amit sokan mások már összefogdostak előttünk.
 • Boltokban kifejezetten fontos a sokszor elismételt alapszabály betartása: ne érintsük meg az arcunkat!
 • Tartsuk a másfél, de inkább kétméteres távolságot másoktól. Kerüljük a szoros sorokat, inkább várjuk meg, amíg a távolságot nem tartó vásárlók elszivárognak és utána álljunk be a pénztárakhoz vagy az önkiszolgáló pénztárakhoz.
 • Amikor csak tehetjük, fizessünk érintős bankkártyánkkal vagy más virtuális fizetési módok alkalmazásával. Lehetőleg minél kevesebb alkalommal érjünk mások által is összefogdosott készpénzhez.
 • Ahogy kiérünk a boltból, fertőtlenítsük kezünket (és akár a boltban sokszor megfogott, megérintett és használt telefonunkat is)
 • Az újrahasználható bevásárlótáskákat kívül és belül is töröljük át fertőtlenítős kendővel.
 • Ha ételt vagy élelmiszert rendelünk, tegyük azt a szokásosnál korábban, a futárszolgálatoknál felmerülő esetleges torlódások és késések elkerülése végett.
Hogyan mossuk a gyümölcsöket és zöldségeket?


A fentiekből valamelyest látszik, hogy a zöldségek és gyümölcsök megfelelő mosása kifejezetten fontos kérdés a járvány idején. A Detroit Free Press étel- és élelmiszer-szekcióját vezető kedves hölgy ezért kicsit részletesebben beszél erről videójukban.A kevéssé kimunkált videóból csak azokat a részeket szedjük pontokba, melyek újdonságnak számítanak a fentiek tükrében.

Mielőtt nekiállunk a zöldségek és gyümölcsök megmosásának, mossuk meg kezünket és fertőtlenítsük a mosdókagylót is.
A kemény, durva, redős héjú zöldségeket és gyümölcsöket (pl.: sárgadinnye, ananász) folyó víz alatt súroljuk minél tovább, minél tisztábbra, ugyanis ha ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket úgy vágjuk meg, hogy maradt még rajtuk a fertőző vírus, akkor azt a kés végigterítheti a megvágott felületükön.
A leveles zöldségek (pl.: saláták, káposzták) mosása kissé körülményesebb: egy tál hideg vízben mossuk meg leveleiket egyenként, majd nedvszívó papír törlőkendővel szárítsuk meg őket.
Végezetül egy fontos aktuális információ a témában: a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány Magyarországon és ez a következő hónapokban is így lesz – írják a koronavirus.gov.hu tájékoztató-oldalon.Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!