Pécs, a kultúra városa

TUCATNYI FONTOS KÉRDÉSRE VÁLASZOLT PÉTERFFY ATTILA AZ ONLINE VÁROSINFÓN

2020.04.16.
Tucatnyi fontos kérdésre válaszolt Péterffy Attila az Online Városinfón
A negyedik pécsi Online Városinfóra is sok kérdést küldtek a pécsiek Péterffy Attilának, aki a Facebook-oldalán, élő videóban válaszolta meg azokat.

A kérdések megválaszolása előtt a polgármester elmondta, hogy a jövő hét során kapják meg a kertvárosiak azokat a maszkokat, melyeket az önkormányzat készíttetett. Mint ismert, a maszkokat április 14-én kezdték el postázni, először a keleti városrészbe.

A kérdésekre térve kiemelte, hogy a maszkok készítése folyamatos, nincs alapanyaghiány, szerződésszerűen készíti azokat a Rovitex. Lehetőség szerint a postázott két maszkot csak a szülők hordják, mikor a városban intézik szükséges dolgaikat, ezért nem kaptak a gyerekek – mondta.
Elmondta, hogy polgármesterként nincs jogköre elrendelni a maszkok kötelező viselését.
Hangsúlyozta, hogy a PAPI-rendszer iránt megnőttek a nem idősek köréből érkező igények, de az önkéntesek száma jelenleg megfelelő, ezért a jövőben lehetséges, hogy kiterjesztik a rendszert más rászorulók segítésére is. Emellett megjegyezte, hogy a PAPI keretein belül már a postai ügyintézést is segítik.

Elmondta, hogy idősotthonaiban minden szükséges és előírt védőfelszerelést biztosított az önkormányzat. Ezzel egy időben az önkormányzat sajtóközleményt küldött arról, hogy az önkormányzati idősotthonokban elvégezték a gondozók és a gondozottak tesztelését is koronavírusra (plusz két nem önkormányzatiban a gondozókét) .

A pécsi közterületek fertőtlenítésével kapcsolatban elmondta, hogy azt a nagyforgalmú területeken és a nagy buszforgalmú helyeken végzik (ahol a buszmegállókban is sokan vannak). Ezért például – konkrét kérdésre válaszolva – a Bálicsi úton nem volt és nem is lesz fertőtlenítés.
Arra a kérdésre, hogy ajánlott-e hipóval fertőtleníteni a lépcsőházakat, azt mondta, hogy igen, de természetesen a megfelelő hígításban használjuk a fertőtlenítőszert.
Egy panaszra, miszerint újfent egyre több a hajléktalan a városban – akiknek „nem higiénikus a jelenlétük” – azt mondta, hogy a hajléktalanok is ellátásra szorulnak a jelenlegi helyzetben, az elhelyezésük megoldási lehetőségét pedig már vizsgálják. A rendőrök ismerik a helyzetet és az önkormányzat lépéseit várják, joggal – mondta. Erről a témáról a következő Online Városinfón (ami két hét múlva lesz) több részletet fog tudni közölni – tette hozzá.
A kérdésre, hogy tudja-e, hogy meddig fog tartani a járvány, azt a választ adta, hogy nem tudja, mivel nem kap elég érdemi információt a járványra és a vírusra vonatkozóan. Ugyanakkor a saját, személyes véleménye az, hogy augusztusig vagy akár szeptemberig is eltarthat a járványveszély.

A mecseki parkerdő és a malomvölgy látogatási tilalma húsvét után véget ért?
A polgármester erre a kérdésre válaszolva elmondta, hogy igen, véget, hiszen csak a húsvéti időszakra szólt a polgármesterek felhatalmazása. Ezután megdicsérte a pécsieket, hogy a talán kissé túl szigorú korlátozásokat betartották, majd újfent megkérte őket, hogy a közterületeket a lehető legkisebb mértékben látogassák.


Ezzel egy időben Péterffy Attila az április 16-ai kormányinfón elhangzottakra reagálva kiadott egy sajtóközleményt. A kormányinfóban ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a szombati és vasárnapi napokon az önkormányzatok dönthetnek a kijárási szigorításokról.


Ennek tükrében a polgármester közleményében az alábbi közterületek lezárását rendelte el április 18-ára és 19-ére (szombat-vasárnap):
Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolójaMandulás játszótér és annak parkolójaMalomvölgyi szabadidőpark és annak parkolójaTettye park és parkolóAz előző, hosszú hétvégi szabályozáshoz képest változás, hogy a Malomvölgyi-tó és Kökényi-tó területét felkereshetik horgászok, de legfeljebb annyi, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van. Természetesen nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Mint a közleményben írja, a kijárási szigorítások tapasztalatait hétről hétre összegzik majd és ez alapján fog döntést hozni arról, hogy az elkövetkező hétvégék során miként alakuljanak a hasonló korlátozások és lezárások.

PÉTERFFY ATTILA: A KORMÁNY MEG AKARJA SZEREZNI A ZSÖK-ÖT

A Pécsi Nemzeti Színház jövőjével kapcsolatos kérdésre adott válaszában Pécs polgármestere azt mondta, a színház támogatását a kormány össze akarja kötni a Zsolnay-negyedet is üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Kodály Központ támogatásával. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a kormány azt akarja, hogy a város adja át a kormány, az állam részére a kulturális intézményt. Mint mondta, arra játszik a kormányzat, hogy a színház támogatásán keresztül kikényszerítse a ZSÖK átadását. A pécsi városvezetés továbbra is közös – állami és önkormányzati – fenntartásban gondolkodik. „A járvány és a kormány hozzáállása áthúzta a számításainkat” – mondta. Péterffy Attila azt üzente a helyi fideszes politikusoknak, segítsenek abban, hogy a PNSZ megkapja ugyanazt a támogatást, mint más vidéki színházak.
Ezt követően érkezett kérdés arról, hogy a konditermeket nem lehet-e bezáratni? A polgármester nem dönthet ilyesmiről, csak a kormány – válaszolt Péterffy Attila. Elmondta, hogy a konditermekre vonatkozóan a kormány intézkedései megengedőek, nem korlátozások, csak ajánlások, ami nem szerencsés és nem biztonságos ilyen helyzetben. Hangsúlyozva kérte a pécsieket, hogy a még nyitva tartó konditermeket lehetőleg ne használják, keressenek más megoldást a testmozgásra.


A kisebb játszótereket nem lehet lezárni? – érkezett a következő kérdés. A polgármester válaszában elmondta, hogy a kisebb játszóterek lezárása is megtörtént, ugyanakkor ezeken a játszótereken nem tudják folyamatosan betartatni a rendelkezést, ezért annak így sok értelme nincs. Azok, akik úgy látják, hogy egy-egy kisebb játszóteret túl sokan használnak, élhetnek bejelentéssel – mondta. Kiemelte, hogy a nagyobb játszóterek továbbra is lezárva maradnak.


Arra a kérdésre, hogy a nagy bevásárlóközpontokban nem lehet-e vásárlói létszámkorlátozásokat bevezetni, azt válaszolta, hogy vizsgálataik tapasztalatai alapján valóban vannak még mindig olyan nagyobb áruházak Pécsett, ahol nincs korlátozva a forgalom és nem tartatják be a vásárlók közti másfél méteres védőtávot. Azokat a nagyobb áruházakat, ahol ez így van, levélben fogja megkérni arra, hogy hozzák meg a szükséges döntéseket és lépéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ilyen „rossz tapasztalat” nem általános.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy május 1-től (érdemben május 4-től) indul az online buszjegy-értékesítés. A jegyek ára továbbra is 350 forint lesz. Ezen a módon egyelőre nem tervezik a bérletek értékesítését, tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy az ételfutárok kaphatnak-e esetleg ingyenes behajtási engedélyt a jövőben, azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyesmit, hiszen a futárok eddig is megoldották a kiszállítást az engedélyköteles területeken is.


Végezetül hangsúlyozta, hogy az önkormányzat segíteni fogja a helyi kisvállalkozókat. Mint mondta, az önkormányzati megbízásokat lehetőség szerint a helyi kisvállalkozások helyzetbe hozására fogják használni.
Az április 20-ai héten nem lesz Online Városinfó, viszont lesz közgyűlés.

Forrás: pecsma.hu

« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!