Pécs, a kultúra városa

ÚJABB MÉRFÖLDKŐ A VÍRUST KUTATÓ PÉCSI AKCIÓCSOPORT MUNKÁJÁBAN! 2020. MÁRCIUS 23.

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.
Újabb mérföldkő a vírust kutató pécsi akciócsoport munkájában! 2020. március 23.
A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.

A PTE közleménye szerint a pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett “újabb sikeres lépése” annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

A JAKAB FERENC VEZETTE VIROLÓGIAI KUTATÓCSOPORT ÁLTAL KIDOLGOZOTT RUTINELJÁRÁS A VÍRUSOK TELJES GENETIKAI ÁLLOMÁNYÁN ALAPULÓ MÉLYREHATÓ ANALÍZISSEL KOMBINÁLVA – A KÖZLEMÉNY SZERINT – “MÉRFÖLDKÖVET JELENT” A MINISZTERELNÖK ÁLTAL ÉLETRE HÍVOTT, KORONAVÍRUST KUTATÓ AKCIÓCSOPORT MUNKÁJÁBAN.

A csoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Jakab Ferenc a közleményt kiegészítve az MTI-vel közölte: “a betegtől, a klinikai képen át egészen a vírus fertőzőképességéig és annak esetleges molekuláris hátteréig tudják követni a kórokozót”, ezek pedig fontosak lehetnek a hatékony védekezés megismerése szempontjából is.


Forrás: pecsma.hu« vissza


HITELES TÁJÉKOZTATÁSÉRT
LÁTOGASSA MEG A

https://koronavirus.gov.hu

OLDALT!